Kuollut mies ei palttoota kaipaa (1982)
Alkuperäinen nimi: Dead Men Don't Wear Plaid
- Carl Reiner
- Carl Reiner, Rachel Ward, Reni Santoni, Steve Martin
- USA
Arvostelut
Hyvä leffa, jota voi suositella hyvien komedioiden ystäville sekä kunnon rikosjuttuja kaipaaville.
Parodiat ovat parhaimmillaan älykkäitä kokonaisuuksia, joissa osataan irvailla hyvin kohteena olevan lajityypin kliseille. Kuollut mies ei palttoota kaipaa irvailee film noir -pätkille todella sujuvasti. En ole mikään genren suuri fanittaja, eikä minun tietopankkiini kuulunut vielä paljonkaan film noir -klassikoita, mutta sen verran olen perillä noista jutuista, että ymmärsin hyvin leffan vitsit.
Steve Martin esittää tarinan karskia sankaria, yksityisetsivä Rigby Reardonia, jolta kaunis Juliet (Ward) tulee pyytämään apua isänsä kuoleman tutkimisessa. Sitten homma alkaa mennä jännemmäksi ja lisää nimiä saapuu peliin mukaan.
Lajityypin hengessä kuljetaan niinkin paljon, että elokuva on tehty kokonaan mustavalkoiseksi. Eräs suosikkikoomikoistani eli Steve Martin varastaa koko show'n itsellensä samalla tuoden hymyn katsojan suupielille. Ruudussa vierailee myös lajityypin kovia konkareita, kuten esim. Humphrey Bogart, Kirk Douglas ja Burt Lancaster. Katsoja saa moneen otteeseen hymähdellä, eikä aika tule pitkäksi. Kuitenkin filmin loppupuolella aletaan toistelemaan samoja vitsejä ja meno ehtii menemään hetkeksi jopa hieman tylsäksi.
Joka tapauksessa hyvä leffa, jota voi suositella hyvien komedioiden ystäville sekä kunnon rikosjuttuja kaipaaville. Ette pety.
Thoke

09.01.12 klo 23:35
Ite kyllä diggasin
superkriitikko
05.11.11 klo 12:27
Hyvä Steve, kerrankin hyvä leffa sinulta. Martin on hyvä näyttelijä, joka eksyy huonoihin elokuviin. Tämä ei tosin huono ole. 4,0
APursiainen
03.09.11 klo 17:21
Ihan okei. 3,5
Lassomies
23.11.10 klo 23:26
Minähän en tiedä 40-luvun noireista tai trillereistä muuta kuin sen, että miehet käyttävät fedora-hattuja ja polttavat tyylikkäästi tupakkaa, mutta jopa minä pystyn bongaamaan entisiä staroja ja leffaviittauksia, jotka pääsevät Steve Martinin hupailuun osallisiksi. Ja siitähän tulee hyvä mieli, kun ei tunne itseään ihan urveloksi.
Leffa ei mitään järkevää omaa tarinaa saa aikaan, vaan panostaa osoittamaan kunniaa klassikoille ja tuomaan näitä nuoremman yleisön tietoisuuteen. Eikä siinä mitään, kun yhteen leikatut kohtaukset toimivat hyvinkin jouhevasti. Vanhojen tähtien visiitit ovat lyhyitä, mutta koko homma olisi kaatunut, jos Bogartia tai Cagney'a olisi alettu raahaamaan vaikkapa toisena pääosana alusta loppuun.
Steve Martinin kovaksikeitetyn dekkarin runolliset puheet on pokerinaamalla tarjoiltuja, mutta sisältö on juuri niin hölmöä kuin pitää ollakin, eikä vedetä ihan överiläskiksi.
DRUGS
20.11.10 klo 21:20
Kerran katsottuna ihan toimiva. Itse idea on jo aika hupaisa. Mutta leffa onkin lähinnä yhden vitsin elokuva. Steve Martin on oma hupaisa itsensä.
Kivilärvi
15.07.08 klo 12:11
Hauska idea, riskinä tosin se, että vitsi kulutetaan loppuun viidessä minuutissa. Näin ei kuitenkaan ole. Steve Martinin parhaita elokuvia.
Kepa68
20.01.08 klo 20:36
Teini-iässä katsottuna paras koskaan näkemäni komedia. Nyt pitkästä aikaa näin uudelleen ja vieläkin paras. Tuosta vähästä huomiosta voisin sanoa, että valmistumisvuonna 1982 elokuva ei kyllä jäänyt vähälle huomiolle. Huomioikaa tuo valmistumisvuosi. Mutta eihän tästä totta puhuakseni sellaista legendaa ole tullut ettäkö moni nykyteini olisi edes koskaan kuullut kuten joistakin muista tuon ajan leffoista. Mutta Thoke on kyllä oikeassa luvatessaan "ette pety".
Reiska
06.01.08 klo 14:43
Hullun hauska leffa. Mitenköhän tää on jäänyt niin vähälle huomiolle? Onko tähän muuten jatko-osaa?
Lämpimät suosittelut. Pitkästä aikaa komedia, joka oikeasti nauratti.
Late Tikkurilasta
11.10.07 klo 16:09
Huippu hauska, mutta olisi varmasti parempi, jos olisi tehty pidemmällä/mietitymmällä ajalla, eli ei liian nopealla käsikirjoituksella.
Jyri
24.06.07 klo 22:24
Paras. Mitä muuta tähän voisikaan sanoa.
Bjorn Thunder
05.04.07 klo 13:28
Superhauska! En ollut edes kuullut ko. elokuvasta ennen kuin nyt sattuman kautta näin. Ehkä jopa paras Martin-leffa ja se on paljon se!
The Wolf
27.03.07 klo 21:50
Varsin pätevä film noir -parodia, jonka katsominen ei käy missään vaiheessa vaikeaksi. Martin vetää hyvän roolin ja miehen pahasti yliampuvat jutut ovat oikeasti hauskoja. Ei niinkään tavallinen amerikkalainen sekoilu, vaan pätkä sisältää oikeita oivalluksia.
nixu-
04.10.06 klo 22:37
Hyvä oli elokuva. En edes muistanut elokuvan olevan pätkitty suurimmaksi osaksi vanhoista elokuvista. Mutta hauska oli ja Steve Martin edusti parhaansa mukaan.
-marsku-
20.02.06 klo 12:45
Lauantaina katsoin tämän & yllätyin positiivisesti. Loistava parodia, kivasti leikattu noita vanhoja leffahahmoja mukaan leffaan. Steve Martin oli hyvä valinta tähän leffaan :> Suosittelen kaikille jotka lämpenevät parodioille & Steve Martinille!
Lex Meri
19.02.06 klo 16:27
Nytekniikalla sataisiin leffasta puristettua enemmän irti, mutta kuitenkin todella hyvä parodia. Mutta Martin ei kyllä pärjää Bogartin ja kumppaneiden hehkulle.
RockLikeFuck
21.01.06 klo 22:36
Joku joskus sanoi minulle, että tämä leffa kannattaa katsoa! Jokin meni kuitenkin ohi. Ehkä se on tuo THOKEN selittämä film noir -medialukutaito. Mutta kyllä mäkin olen mielestäni sitä noiria ihan riittämiin katsellut ja siihen jopa syvemminkin tutustunut. Silti joku tökkii.. No, samapa tuo. Ihan kivaa huumoria kumminkin.
Mask
06.11.04 klo 14:31
Sujuva dekkarikomedia, johon lisää valoa tuo Steve Martin.
Jazz
06.11.04 klo 14:30
Loistava idea ja mahtava leffa.