Mm. elokuvistaan Karhu ja Vihollinen porteilla tunnetun ranskalaisohjaaja Jean-Jacques Annaudin uran yksi pidetyimmistä töistä setvii murhamysteeriä luostarissa. Kyseessä on Umberto Econ tekstiin pohjautuva Ruusun nimi, jonka pääosaa vie tuolloin James Bond -seikkailut jo taakseen jättänyt Sean Connery. Hän ei kuitenkaan ollut leffan ainut tähti, eivätkä näyttelijät Annaudin mukaan olleet kovin hyvää pataa keskenään.
Nyt jo 80-vuotias Annaud muisteli Ruusun nimen tekemistä vastikään Lyonissa järjestetyillä elokuvafestivaaleilla. Hänen mukaansa elokuva oli hänen kurjin kokemuksensa kenenkään näyttelijän kanssa.
– Kaikki varoittelivat minua, että Sean Connery olisi mahdoton ja erittäin hankala persoona. Hän oli kuin unelma ja tulimme toimeen loistavasti. Ainut huono kokemukseni näyttelijöistä koko uraltani – ja olen ohjannut luullakseni tuhansia – oli F. Murray Abraham, joka näytteli inkvisiittoria. Hän oli kamala, ei niinkään minulle, mutta Seanille. [Abraham] tapasi sanoa, että hän on voittanut Oscarin ja että Sean on vanha ääliö, Annaud kertaa.
Hänen mukaansa molemmat tähdet saapuivat kuvauksiin myöhässä, sillä Connery ei halunnut odottaa kollegaansa ja päinvastoin. Annaudin luonnehdinnan mukaan koko touhu oli kuin lasten leikkikentältä. Hermojen kiristyessä Connery yritti jopa saada Abrahamin erotetuksi näyttelijöiden ammattiliitosta. Myöhästelykierteen katkaisi lopulta suora uhkaus:
– Abrahamin olisi pitänyt olla sinä päivänä paikalla aamulla klo 7, ja hän ilmaantui paikalle [shoppailemasta] keskipäivällä, vaikka häntä oli muistutettu työsopimuksestaan. Hän etsi minut käsiinsä ja kerroin hänelle, ettei siinä mitään ongelmaa, olemme siirtäneet kohtauksesi aivan kuvauspäivien loppuun. Huomautin, että tuolla on joukko lakimiehiä ja haastemiehiä, ja että mittamme on täynnä. Lupasin, että hän saa jäädä, mutta silloin hän maksaa kulunsa omasta pussistaan. Hän katsoi minuun ja totesi: ”Touché.”
Annaudin mukaan Amadeus-tähti taipui uhkauksen edessä ja jäi odottamaan vuoroaan kuvauspäivien loppuun. Ruusun nimeä kuvattiin mm. Keski-Italiassa Abruzzossa ja Hessenissä Saksassa.
Lähde: Deadline
Toim. R. Isoviita