Tom Cruise tekee vaihteeksi jotain erilaista

25.2.2024 17:07
Warner Bros./ Top Gun: Maverick, 2022

Mission: Impossible -elokuvasarjan keskushahmona vuodesta 1996 saakka nähty Tom Cruise on pitäytynyt muutenkin toimintagenressä useita vuosia. Omia stunttejaan mieluusti tekevän tähden vuoden 2022 Top Gun: Maverick napsahtaa myös kyseiseen lajityyppiin. Hänen on kerrottu aikovan tehdä elokuvaa lisäksi avaruudessa, mutta nyt Cruisella näyttää pitkästä aikaa olevan kiikarissa ehkä jotain vaarattomampaa.

Tähti käy neuvotteluja roolista palkitun Alejandro González Iñárritun tulevassa elokuvassa. Iñárritu, joka tunnetaan mm. Leonardo DiCapriolle kauan odotetun Oscarin poikineesta The Revenantista, ei ole vielä kertonut julkisesti, mistä hänen uusi elokuvansa kertoo. Meksikolaisohjaajan filmografiassa on kuitenkin useita leffoja, joissa kuvataan yhden miehen taistelua, mutta ei koko maailman tai edes puolen maailman pelastamiseksi. Esim. Iñárritun Biutifulissa syöpää sairastava rikollinen yrittää saada aikaan edes vähän hyvää kahdelle lapselleen ennen kuolemaansa.

Uusi leffa on kypsynyt verrattaen nopeasti, sillä ohjaaja on pitänyt urallaan seitsemänkin vuoden tauon pitkistä elokuvista. Vuoden 2022 Bardo-elokuvansa jälkeen Iñárritu ilmoitti jäävänsä jälleen määrittelemättömän mittaiselle tauolle:

– Otan rauhallisesti. Pidän elämästäni ja haluan antautua muille asioille, jotka ovat paljon elokuvaa tärkeämpiä. Elokuva vaatii elämästäsi paljon. Se vie elämäsi.

Iñárritu vastaa itse uuden elokuvansa käsikirjoituksesta yhdessä Sabine Bermanin, Alexander Dinelarisin ja Nicholás Giacobonen kanssa. Samoja kirjoittajia oli tekemässä Birdmania, virkaheiton näyttelijän nousupyristelyä kuvaavasta tarinasta, josta heidät palkittiin myös Oscareilla.

Cruiselle Iñárritu-elokuva saattaa tarkoittaa joidenkin arvioiden mukaan jopa täyttä suunnanmuutosta. Vaikka Cruisen uran alkupuolelta löytyy Sademiehen ja Syntynyt 4. heinäkuuta -leffan kaltaisia draamoja, 61-vuotias tähti on näytellyt viimeksi jotakin muuta kuin toimintasankaria nyt jo yli 15 vuotta sitten.

 

Lähteet: Deadline, Yahoo! Movies, Variety

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa