Tähdet Samuel L .Jacksonin johdolla muistelevat veteraanikollegaansa

25.10.2023 11:28
MGM Television/ Shaft (1973)

Blaxploitation-tähti Richard Roundtree menehtyi eilisiltana 81-vuotiaana. Hän sairasti haimasyöpää. Useat newyorkilaislähtöisen Roundtreen näyttelijäkollegat ovat muistelleet häntä lämmöllä.

Kuten tähden manageri ja kuolintiedon välittäjä Patrick McMinn muotoilee, Roundtreen työ ja ura toimivat käännekohtana afrikkalaisamerikkalaisille pääosanäyttelijöille. Roundtree tuli tunnetuksi rikostoimintaelokuvasarja Shaftin nimiroolista 1970-luvun alussa. Elokuvien ohella lyhyesti tv:n puolella pistäytynyt kovanaamahahmo toimi aikansa tyyli-ikonina. Roundtree palasi Shaft-maailmaan vielä Samuel L. Jacksonin tähdittämässä uudemmassa Shaft-versioinnissa vuosina 2000 ja 2019.

Myös mm. katastrofitarina Maanjäristyksen maineikkaassa ensemblessä (Charlton Heston, Ava Gardner, George Kennedy) ja David Fincherin Seitsemän -rikosdraamassa mukana ollut Roundtree saa Jacksonilta suurta kunnioitusta:

– Richard Roundtree, Prototyyppi, Kaikkein Paras!!! SHAFT, kuten tiedämme, se on ja tulee aina olemaan Hänen Luomuksensa!! Hänen poismenonsa jättää, ei vain minun sydämeeni, vaan varmasti myös monen muun sydämeen ison aukon.

Roundtreen kanssa Being Mary Jane -tv-sarjaa (2013-2019) tehnyt Gabrielle Union muistelee heidän yhteistyönsä olleen kuin unelmaa:

– Saada olla hänen ja muun sarjan perheemme kanssa oli aina helkutin hauskaa. […] Hän oli aina paikan viilein tyyppi, välittäen parasta tunnelmaa ja väki kirjaimellisesti juoksi hänen luokseen. Hän oli yksinkertaisesti paras ja rakastimme häntä.

Rocky-elokuvasarjasta muistettava Carl Weathers puolestaan toteaa viestipalvelu X:ssä näin:

– Ikoni Richard Roundtree on kuollut. […] Hänen näyttelijäntyönsä [Shaftissa] vaikutti niin moniin ja niin paljon. Ja hän oli aina hyvä tyyppi.

 

Lähteet: Deadline, Variety

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa