Kohua herättänyt Morgan Spurlock on kuollut

25.5.2024 12:08
Pathé/ Super Size Me, 2004

Laajalti ympäri maailmaa vuonna 2004 dokumentillaan Super Size Me huomiota herättänyt Morgan Spurlock menehtyi New Yorkissa torstaina 23.5. Vain 53-vuotiaana kuollut Spurlock sairasti syöpää.

Kohua herättänyt Super Size Me on tiettävästi edelleen joissakin oppilaitoksissa esimerkkimateriaalina. Siinä Spurlock testasi 30 päivän ajan, mitä hänen keholleen tapahtuisi, jos hän söisi vain pikaruokaketjun suurannoksia. Huomattavan painonnousun lisäksi dokumentaristi sairastui masennukseen.

Super Size Me toi hänelle silti myös Oscar-ehdokkuuden. Spurlock jatkoi erilaisten 30 päivän kokeilujen parissa dokumenttisarjassaan 30 Days vain muutama vuosi myöhemmin. Hän käsitteli kymmenissä töissään aiheita työttömyydestä uhkapeleihin ja Yhdysvaltain sotatoimista Afganistanissa oman ravintolan perustamiseen. Välillä Spurlock hyppäsi myös animaation maailmaan – jopa kahdessa hänen tuottamassaan dokumentissa (joista toinen tosin on ns. muka-dokumentti) aiheena ovat Simpsonien hahmot.

Vuoden 2017 jälkeen Spurlockin ura notkahti. Hän julkaisi MeToo-liikkeen havahduttamana julkisen kirjeen, jossa hän myönsi olleensa opiskeluvuosinaan epäiltynä raiskauksesta ja sopineensa assistenttinsa kanssa tämän nostaman kanteen häirinnästä. Tämä julkitulo johti siihen, että Turner Entertainment Networks haastoi Spurlockin heidän suunnittelemansa yhteisprojektin pilaamisesta.

– Minusta tuntui, että minun piti vain myöntää asia, eikä kierrellä. […] Ajattelin joidenkin hermostuvan. Ajattelin, että jotain tulisi päätökseen. En koskaan ajatellut, että siitä seuraisi täydellinen myrsky ja hävitys, Spurlock kommentoi myöhemmin kirjeensä julkistamisesta syntynyttä myllytystä.

Lähteet: Variety, The Guardian, Independet.co.uk

Toim. R. Isoviita