Käsikirjoittaja syytti Martin Scorsesea 500 000 dollarin nappaamisesta – Scorsese vastasi

23.3.2024 07:25
Apple Studios/Warner Bros./ Killers of the Flower Moon, 2023

Kymmeniä elokuvia tuottanut iso Hollywood-nimi voi teoriassa olla mainio apu, jos haluaa käsikirjoituksensa valkokankaille. Simon Afram toivoi Martin Scorsesen olevan se avaintekijä, jolla hänen sota-aiheinen käsikirjoituksensa valmistuisi leffaksi. Vuosi sitten Afram kumppaneineen päätyi kuitenkin haastamaan Scorsesen oikeuteen, koska Taksikuskin ja Killers of the Flower Moonin tekijä ei heidän mukaansa ollut tehnyt mitään 500 000 dollarin palkkionsa eteen.

Aframin kirjoittama Operation: Fortitude keskittyy liittoutuneiden toimiin saksalaisia vastaan Normandian maihinnousun alla sotavuonna 1944. Vuodesta 2018 elokuvaa tuotantoon ajanut Afram ja hänen tuottajakumppaninsa Edward Kahl ottivat Op-Fortitude-yhtiön nimissä yhteyttä Scorseseen, joka kiinnitettiin 2022 projektin vastaavaksi tuottajaksi.

Tulokset olivat kuitenkin olemattomat: He syyttivät Scorsesea mm. siitä, ettei tämä ollut ikinä tavoitettavissa suoraan. He eivät onnistuneet puhumaan hänen kanssaan edes puhelimessa. Lopulta he katsoivat, ettei Scorsesea kiinnostanut saamansa tehtävä ja vaativat tältä 500 000 dollarin palkkion takaisinmaksua oikeusteitse.

Scorsesen asianajat vastasivat haasteeseen samalla mitalla: Heidän vastineessaan huomautettiin, ettei Aframilla ole elokuva-alasta juurikaan kokemusta. IMDB:ssä sveitsiläisellä Aframilla on yksi tuottajakrediitti Al Pacino -elokuvasta Wilde Salomé. Yhdysvalloissa pelialalla toimiva Edward Kahl on ollut mukana parissa elokuvassa tuottajana ja näyttelijänä. Scorsesen edustajien vastineessa todettiin, ettei näin uusilla tulokkailla ole käsitystä alan todellisuudesta:

– On epärealistisia odotuksia sille, että mahtava idea tai käsikirjoitus kääntyy tuota pikaa Oscar-palkituksi taideteokseksi.

Scorsesen tiimin puolelta muistutettiin, että esim. The Irishman -elokuvan kehittely ja tuottaminen veivät yli vuosikymmenen. Scorsesen kerrottiin olleen kontaktissa eri ohjaajiin Operation: Fortituden tiimoilta, mutta kukaan näistä ei ollut kiinnostunut tarttumaan tehtävään. Vastineessa todettiin myös, että itse asiassa Afram kumppaneineen oli velkaa Scorseselle 500 000 dollaria, koska heidän sopimuksessaan mainitusta palkkiosta oli maksettu vain puolet.

Osapuolten välinen kiista on kuitenkin nyt päättynyt sopimiseen. Tarkempia yksityiskohtia asiasta ei ole kerrottu julkisuuteen.

 

Lähteet: Variety, The Wrap, THR

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa