Kadonneeksi luultu James Earl Jones -elokuva valkokankaille

26.1.2025 00:06
Kuva: Eva Rinaldi

Monien parhaiten Tähtien sodan pelätyn Darth Vaderin äänenä muistama näyttelijälegenda James Earl Jones teki pitkän uran, jonka varrelle mahtuu myös ainakin yksi ns. kadonnut elokuva. Raina, The Annihilation of Fish, sai ensiesityksensä Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla vuonna 1999. Leffaan kohdistunut negatiivinen kritiikki kuihdutti kuitenkin sen levityksen – esim. Suomessa sitä ei ole tiettävästi nähty missään muodossa ikinä.

Lajityypiltään komediaksi luokiteltu The Annihilation of Fish kertoo kahden kypsään ikään ehtineen ihmisen, kotirouvaksi asettuneen Poinsettian ja leskimies ”Fish” Johnsonin romanttiseksi muuttuvasta suhteesta. Oman haasteensa tähän tuovat Poinsettian näkymätön rakastaja, jonka hän väittää olevan itse säveltäjä Giacomo Puccini (1858-1924), ja Fishin omat demonit, joiden kanssa mies on paininut myös mielenterveyslaitoksen suljettujen ovien takana.

Ohjaaja Charles Burnettin ja käsikirjoittaja Anthony C. Winklerin elokuva pysyi suurelta yleisöltä saavuttamattomissa niin kauan, että sen päätähdet, James Earl Jones, Lynn Redgrave ja Margot Kidder, eivät elinaikanaan ehtineet nähdä leffansa paluuta laajempaan levitykseen. Komedia on tulossa valkokankaille restauroituna versiona Yhdysvalloissa helmikuun puolivälissä. Sen saapumisesta Suomeen ei toistaiseksi ole tietoa.

Lähteet: Collider, IndieWire, Kino Lorber

Kuva: CC