Steven Spielberg harmittelee klassikkoleffaansa tekemäänsä muutosta

26.4.2023 21:41

Kasariklassikko E.T. sai vuonna 2002 pramean uusintajulkaisun, josta aiheutui kuitenkin kovaa keskustelua. Elokuvan ohjaaja, Steven Spielberg, oli halunnut muuttaa erästä sen kohtausta erityisellä tavalla. Hän oli poistattanut digitaalisesti kohtauksessa näkyviä aseita.

Spielbergin tuolloinen ratkaisu oli kuin jatkumoa hänen kollegansa George Lucasin toimille. Lucas teetti alkuperäisen Tähtien sota -trilogian 1990-luvun lopun uusintajulkaisuun mm. muutoksen, jossa Harrison Fordin tulkitsema Han Solo ei enää ollutkaan se hahmo, joka veti ensimmäisenä liipaisimesta.

Nyt Spielberg on tullut katumapäälle tekemästään muutoksesta. Hänen tuore kommenttinsa antaa ajattelemisen aihetta myös muiden vanhempien elokuvien, sarjojen, laulujen ja kirjojen muokkaamisen suhteen:

– Se oli virhe. Minun ei olisi ikinä pitänyt tehdä sitä. E.T. on aikansa tuote. Mitään elokuvaa ei pitäisi muunnella vapaaehtoisesti tai pakotettuna sen ajan mukaan, mistä niitä kulloinkin katsomme. E.T.-elokuvassa minua vaivasi se, että liittovaltion agentit lähestyivät lapsia aseet paljastettuina ja päätin vaihtaa pyssyt kännyköiksi… Vuodet vierivät ja oma ajatteluni muuttui. Minun ei olisi koskaan pitänyt sotkea vanhoja töitäni, enkä suosittele sellaista muillekaan. [Alkuperäinen versio] on ikään kuin maamerkki, jonka kohdalla olemme, kun teemme sitä ja se on sellainen kuin maailma silloin on.

 

Lähde: Collider

Kuva: Universal/E.T., 1982

Lisää luettavaa