Vankilaan tuomittu ohjaaja päästettiin vapaaksi ”väliaikaisesti”

Mm. Kultaisella Leijonalla palkittu ohjaaja Jafar Panahi (Taxi) joutui viime heinäkuussa pidätetyksi. Iranin ehkä kansainvälisesti tunnetuimpiin ohjaajiin lukeutuva Panahi on kritisoinut maansa järjestelmää useasti elokuvissaan, mitä hänen kotimaassaan ei ole katsottu yksinomaan hyvällä. Panahi on myös joutunut tekemään erityisiä luovia ratkaisuja jatkaakseen uraansa.

Panahin vankilatuomio, jonka hän sai protestoituaan kahden muun iranilaisen elokuvantekijän tuomioita, olisi pitänyt hänet kaukana kameroista jopa kuusi vuotta. Viime vuoden lopulla Panahin tuomio kuitenkin kumottiin ja hänen odotettiin pääsevän uuden oikeudenkäynnin myötä vapaaksi. Toisin kuitenkin kävi: Panahia ei vapautettu.

Pari päivää sitten 62-vuotias ohjaaja aloitti nälkälakon, mistä ulkomaille kiirinyt tieto pani pyörät lopulta pyörimään. Nyt Panahi on päässyt kotiin ja perheensä luokse. Hänen vapautustaan on kuitenkin luonnehdittu vain väliaikaiseksi. Panahin tuorein elokuva on viime vuodelta - Ei karhuja palkittiin mm. Venetsian elokuvafestivaalien tuomaristopalkinnolla ohjaajan istuessa tuomiotaan. Suomessa Ei karhuja saa ensi-iltansa ensi kuussa.


Lähteet: The Guardian, BBC

Kuva: JP Production/ Ei karhuja, 2022

R. Isoviita 04.02.2023 klo 23:44

Uusimmat uutiset

Ghostbusters Afterlife 2 – mitä leffasta tiedetään jo?

Haamuista ei ole päästy vieläkään eroon.

R. Isoviita

Steven Spielbergillä on UFO-teoria

Myös tieteiselokuvistaan tunnettu tekijä.

R. Isoviita

James Gunn ohjaa tulevan Superman-seikkailun – paljasti tunteikkaan yksityiskohdan

Ohjaajan DC-toimia ei ole otettu vastaan pelkästään ilolla.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...