Deepfake: Tapaus Bruce Willis kohahdutti, mutta miten kävikään James Dean -projektin?

3.10.2022 01:11

Pari päivää sitten julkisuuteen varsin huikea väite. Sen mukaan näyttelijäntyöstään eläköitynyt Bruce Willis olisi myynyt oikeudet näköisversioonsa Deepcake-nimiselle deepfake-teknologiaa käyttävällä yritykselle. Willis näköinen tietokonegrafiikalla luotu hahmo päätyi jo tähdittämään venäläisen telealan yrityksen mainosta.

Nyttemmin Willisin väitetysti 1-2 miljoonan dollarin yllätyssopimukseen liittyviä tietoja on oiottu. Näyttelijän edustaja on tiedottanut, ettei Willisillä olekaan kumppanuutta tai sopimusta Deepcake-yrityksen kanssa. Tämä tarkoittaa, ettei yrityksellä ole lupaa käyttää deepfake-Willisiä missä tahansa ja milloin vain ilman näyttelijän erillistä suostumusta. Willisin leiristä kuuluva kanta ei sinänsä ole yllätys. Willisin deepfake-oikeuksien väitetty hinta oli yllättävän alhainen: näyttelijän itsensä nettoarvoksi on arvioitu n. 250 milj. dollaria.

Deepfake-Willis ehti silti jo herättää paljon keskustelua. Jotkut hyväksyvät ajatuksen, osalle deepfake aiheuttaa outouden tunteen, tai jopa inhoa ja harmistusta. Vaikka Deepfake-Willisiä ei näillä näkymin nähdäkään heti tusinassa uusia toimintaleffoja, muiden näyttelijöiden ”digitaaliset kaksoset” kiinnostavat myös.

Vuonna 2019 suunniteltiin elokuvaa Finding Jack, jonka tekijät halusivat yhteen sen rooleista edesmenneen Hollywood-ikoni James Deanin digitaaliversion. Kovalla tohinalla liikkeelle laitettu projekti kuivui kuitenkin lopulta kokoon, vaikka James Deanin perikunta oli antanut asialle siunauksensa. Finding Jackia ei saatu valmiiksi vuoteen 2020 mennessä, kuten piti, eikä elokuvaa ole edelleenkään tulossa.

Päätyykö James Dean -kopio sitten jatkossa valkokankaille jossain muussa tuotannossa – se on yhä epävarmaa. Finding Jack -projektia kritisoitiin kovin sanoin juuri Dean-seikan takia. Esim. näyttelijä Chris Evans totesi ajatuksen olevan kamala ja ehdotti tietokoneen valjastamista maalaamaan uuden Picasso-teoksen tai säveltämään pari uutta John Lennon -biisiä. Alkuperäinen on eri asia kuin kopio, eikä kopion käyttö välttämättä maksa vaivaa, saati ole eettisesti hyväksyttävää.

 

Lähteet: Collider, Telegraph, Parade, Fortune, EW

Kuva: MGM/Death Wish, 2018

Lisää luettavaa