Disney haluaa käsitellä Scarlett Johanssonin tapauksen poissa julkisuudesta

21.8.2021 20:59

Kesäkauden leffaohjelmiston suureksi vetonaulaksi aiottu Black Widow jätti lippuluukuilla toivomisen varaa. Sen nimiroolia tulkitseva Scarlett Johansson kohahdutti taannoin haastamalla elokuvan levityksestä vastaavan Disneyn oikeuteen, koska Disney julkaisi Black Widow’n yhtä aikaa suoratoistopalvelussaan ja elokuvateattereissa, minkä arvellaan vähentäneen lipputuloja ja kutistaneen myös Johanssonille jo vuonna 2017 solmitussa sopimuksessa luvattua palkkiota.

Tähän mennessä maailmanlaajuisesti 368,6 milj. dollaria (josta Yhdysvalloissa n. 179 milj. dollaria) ansainnut Black Widow laahaa esim. Captain American ja Black Pantherin tuoreimpien sooloelokuvien perässä selvästi: Captain America: Civil War (2016) tahkosi pelkästään avausviikollaan kotimaassaan 250 milj. dollaria ja Black Panther (2018) puolestaan 202 milj. dollaria. Molemmat rainat pääsivät maailmanlaajuisessa lipunmyynnissä lopulta kirkkaasti yli miljardin dollarin rajan, joskaan niiden julkaisuaikana ei eletty poikkeusoloissa.

Disneyä puolustava asianajaja Daniel Petrocelli on pitänyt tiukasti kiinni väitteestä, että Black Widow menestyi lippuluukuilla oikeastaan hyvin. Väitteen tueksi on esitetty vertailu niin ikään pandemia-aikana julkaistuun menestysleffasarja Fast & Furiousin yhdeksänteen osaan. Black Widow peittosi sen Yhdysvaltain markkinoilla avausviikkonsa luvuissa.

Johanssonin haaste herätti huomiota, mutta nyt Disney pyrkii saamaan koko jupakan vaiennettua. Yhtiön edustajat ovat pyytäneet asian käsittelyä yksityisesti välimiesmenettelyllä. Johanssonin asianajajana toimivan John Berlinskin mukaan Disney yrittää toimia asiassa nyt kuin häirinnästä syytetty pahantekijä.

– Miksi Disney on näin peloissaan käsittelläkseen asiaa avoimesti? Koska se tietää [omistamansa] Marvelin luvanneen Black Widow’n saavan tyypillisen teatterijulkaisun muiden elokuviensa tapaan, mikä olisi taannut, ettei Disney imisi tuloja suoratoistopalvelunsa tilausmäärän kasvattamisessa lipunmyynnin kustannuksella, Berlinski sivaltaa.

 

Lähteet: Variety, Box Office Mojo

Kuva: /Disney/Marvel/ Black Widow, 2021

Lisää luettavaa