Miksi Stanley Kubrick hylkäsi tämän kappaleen klassikkoelokuvastaan?

Stanley Kubrickin tieteisklassikko 2001: Avaruusseikkailu on kuuluisa myös ääniraidastaan, jolla pauhaa mm. Richard Straussin sitäkin klassisempi musiikki. Arthur C. Clarken tekstiin pohjautuva, edelleen huikean näköinen avaruusmatka oli saada myös toisenlaisia säveliä matkaansa.

Kubrickin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin ja tiedottajan Mike Kaplanin mukaan ohjaajalegenda halusi elokuvan markkinointia ajatellen mukaan myös musiikkia, mikä olisi tyyliltään iloisempaa. Ohjaaja kääntyi Kaplanin puoleen, kun sopivaa kappaletta ei ollut vielä löytynyt. Hän pyysi tätä kirjoittamaan ehdokkaan.

Kaplan huomauttaa, ettei hänen kirjoittamansa laulu kuulosta muiden kaltaiselta.

- [Siihen] oli tarkoitus koota yhteen erilaiset vastineet, joita 2001: Avaruusseikkailu synnytti yleisössä ja mediassa, monet eri tulkinnat ja arvostukset […]. Halusimme myös herättää uteliaisuutta niiden keskuudessa, jotka eivät olleet nähneet vielä [leffaa], josta oli tulossa kulttuuri-ilmiö, Kaplan summaa.

Folk-laulaja Naomi Gardnerin esittämän kappaleen piti Kaplanin mukaan kehittyä samankaltaiseksi hitiksi kuin Richard Harrisin tulkitseman 1960-luvun hitin MacArthur Park. Kaplanin mukaan Kubrick ei kuitenkaan kuullut hänen kappaleensa hienoutta kehnon äänentoistolaitteiston vuoksi ja pitäytyi elokuvassaan lopulta klassisen musiikin parissa.

Sittemmin Kaplanin elokuvaan luoma 2001: A Garden of Personal Mirrors on kuitenkin viimein julkaistu. Oliko Kubrickin päätös kappaleen suhteen sittenkään oikea, sitä voi pähkäillä kuuntelemalla biisin.

Lähde: The Guardian

Kuva: MGM/2001: Avaruusseikkailu, 1968

R. Isoviita 19.01.2021 klo 12:37

Uusimmat uutiset

Netflix maksoi miljoonia Christian Bale -leffasta

Edgar Allan Poe yhtenä hahmona.

R. Isoviita

Studion johtaja vihjaa: lisää Harry Potter -tuotantoja

Spinoffeja ja vaikka mitä.

R. Isoviita

Neill Blomkampilla tulilla jatko-osa hittileffalleen

Ohjaaja päivitti kuulumisiaan.

R. Isoviita

Russo-veljesten tulevassa leffassa tähtiä tungokseksi asti

Elokuva on tekeillä Netflixille.

R. Isoviita

Mitä tapahtui Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saaren tähdelle?

Matthew Modinen aktiiviura ei suinkaan ole ohi.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...