Ikivanhoja leffajulisteita huudettiin huomattavaan hintaan

3.3.2020 22:16

Vanhat elokuvajulisteet ovat jälleen tuoneet omaisuuksia. Britanniassa Ewbank’s Auctions on myynyt kokoelman leffaa julisteita, joista kalleimmasta pulitettiin 22 000 puntaa (n. 25 171 euroa). Helmikuun lopussa järjestetyssä huutokaupassa oli tarjolla mm. Alfred Hitchcockin ja erilaisten Hollywood-elokuvien, kuten Disneyn Lumikin ja Fantasian alkuperäisiä julisteita yhdessä vuosikymmenten takaisten sirkusjulisteiden kanssa.

Erikoisen tapauksesta tekee se, etteivät myyjät odottaneet saavansa kokoelman osista läheskään niin suurta summaa kuin ostajat lopulta olivat valmiita maksamaan. Vanhojen leffa- ja sirkusmainosten arveltiin vaihtavan omistajaa kolme kertaa lopullista pienemmällä hinnalla. Yhteensä kokoelma tuotti 165 000 puntaa eli lähes 189 000 euroa. Suurimman hinnan oli valmis maksamaan Mustan laguunin hirviö -rainan alkuperäisjulisteen huutaja.

Kokoelman mm. scifi-, kauhu- ja jännityslajityyppien elokuvia edustaneiden julisteiden ostajien tietoja ei ole kerrottu medialle. Ikivanhat leffajulisteet ovat aiemminkin kiehtoneet keräilijöitä. Esim. vuoden 1927 tieteisklassikko Metropoliksen julisteista peräti kaksi (saksalainen ja ns. kansainvälinen versio) on kivunnut maailman kalleimpien elokuvajulisteiden listalle – niistä tyyriimmästä maksettiin vuonna 2005 peräti 690 000 dollaria, mikä tämän päivän kurssilla tekee yli 617 380 euroa.

 

Lähteet: BBC, The Guardian, Ewbank’s Auctions

Kuva: Universal/Mustan laguunin hirviö, 1954

Lisää luettavaa