Floppielokuvan ohjaaja pyysi anteeksi

4.6.2015 15:42

Suomeen ennakkotiedon mukaan vasta syyskuussa ennättävä Bradley Cooper -leffa Aloha on saanut sekä kriitikot että yleisön nuiviksi rapakon takana. Oscar-tason ohjaaja ja käsikirjoittaja Cameron Crowen (mm. Jerry Maguire – elämä on peliä) Alohaa on moitittu niin sekavasti tehdyksi kuin esim. havaijilaisten vääränlaisesta esittämisestä. Ohjaaja Crowe esittikin viikon aluksi anteeksipyynnön virallisen bloginsa kautta elokuvastaan.

Pahoittelua on onnistuttu jo tulkitsemaan myös väärin, sillä mm. sellaiset luotettavina pidetyt julkaisut kuten Time ja People ovat otsikoineet Crowen pyytäneen anteeksi Emma Stonen roolitusta elokuvassa. Birdmanista Oscar-ehdokkuuden napannut vaalea Stone (kuvassa) näyttelee Alohassa havaijilaista sotilasta, jossa pitäisi virrata mm. aasialaisverta, mutta kuten näyttelijättären ulkonäöstä on pääteltävissä, hänen sukujuurensa ovat aivan toisella suunnalla (IMDB:n mukaan akselilla Ruotsi, Saksa ja Iso-Britannia). Asia tuskin olisi niin iso, ellei kyse olisi yhdestä pääroolista – Stonen hahmo, havaijilaista lämpöä ja kulttuuria edustava Allison Ng, on tiiviisti mukana kuvioissa, kun Bradley Cooperin näyttelemä Havaijille passitettu sotilas yrittää uutta alkua niin urallaan kuin siviilielämässäänkin.

Crowen pahoittelut eivät kuitenkaan koskeneet Stonen roolitusta, vaan väärinkäsitystä, minkä kohteeksi tämä elokuva on joutunut:

Paljon kiitoksia palautteestanne koskien loistavan Emma Stonen roolittamista Allison Ng’n osaan. Olen kuullut asianne ja pettymyksenne, ja tarjoan teille kaikille, jotka pitivät valintaa outona tai vääränä, syvimmät pahoitteluni. Jo vuonna 2007 kapteeni Allison Ng kirjoitettiin hahmoksi, joka on todella ylpeä ¼:n havaijilaisesta perimästään, ja kaikesta päätellen turhautunut siitä, ettei hän yhtään näytä havaijilaiselta. Puoliksi kiinalaisen isän avulla oli tarkoitus esittää, miten yllättävä kulttuurien moninaisuus Havaijilla on. Erittäin ylpeänä sukujuuristaan, jotka poikkeavat hänen ulkonäöstään, [Allison] tuntee henkilökohtaisesti määrätöntä halua kertoa niistä aina kun mahdollista. Hahmo perustui todelliseen, punatukkaiseen paikalliseen, joka toimi juuri näin.

Ohjaaja myös kehuu blogissaan havaijilaisia ja muuta alueen väestöä, jota he saattoivat Alohan puitteissa työllistää. Hän mainitsee lisäksi, että Emma Stone teki kovasti töitä, jottei tämän hahmo aiheuttaisi mielipahaa, mutta jos joku sellaista tuntee, Crowe sanoo ottavansa syyt niskoilleen. Ikävän kritiikin antajista kaikki eivät ole huomioineet, että leffa oikeastaan sijoittuu sotilastukikohtaan, jossa väki muutenkin näyttää erilaiselta kuin sen ympäristössä. Alohan sotkuisuutta Crowe ei ole pyydellyt anteeksi ja mm. Reeling Reviews -sivuston arvostelija Robin Clifford on epäillyt elokuvan kokeneen leikkausvaiheessa turhan kovia. Tuotantoyhtiö Sony ei tiettävästi ollut tyytyväinen elokuvan aiempaan versioon.

 

Lähteet: The Uncool, Time, People, EW, Indiewire, Rotten Tomatoes, Reeling Reviews

Kuva: SF Film/Birdman

Lisää luettavaa