Älä usko näkemääsi

19.8.2013 22:43

HBO:n tuottama kehuttu ja suosittu fantasiasarja Game of Thrones saattaa näyttää monen muun nykytuotannon tavoin siltä kuin sitä olisi kuvattu aidosti olemassa olevissa rakennuksissa ja maisemissa. Vaikka kuvauspaikoiksi haetaan korskeita metsiä, komeita linnoja ja avaria aukeita, tehostefirmojen apu on myös tv-sarjojen tekijöille merkittävää. Game of Thronesin kulissien takaa paljastuu SpinVFX-efektipajan tuoreessa videossa paljon jippoja, joita kirjailija George R. R. Martinin sekä tv-sarjan luojien David Benioffin ja D. B. Weissin tarinan imussa ei ehkä tule ajatelleeksi.

Kuten tämäkin video todistaa, parhaimmillaan efektipajojen työnjälki hämää katsojan uskomaan, että kuvauksiin on kustannettu armeijan verran avustajia ja meri on tyrskännyt juuri tunnelmaan sopivasti valtavan kivimuurin edustalla. Myös Max Payne -elokuvaa ja Borgiat – maan ja taivaan valtiaat -sarjaa luonut SpinVFX vastasi mm. Game of Thronesissa nähtävän suuren jääseinämän rakentamisesta todellisen näköiseksi. Studioon rakennettua kiipeilyseinää pitkin eteneviä näyttelijöitä on turvallisempaa kuvata kuin samaa tilannetta todellisissa vuoristo-oloissa, ja se on myös halvempaa, mistä antaa osviittaa Neo Mammalian Studiosin ja paydayloan.co.uk:n graafinen budjettivertailu.

Game of Thronesin kolmatta kautta varten tehtiin yli 200 erikoisefektiotosta, jotta Martinin kirjojen tunnelma saataisiin mahdollisimman täydellisesti myös tv-ruutuihin ja näytöille. Sarjan vaikutusta saatiin hiljan todistaa Digital Spyn mukaan myös Venäjällä, jossa näyttelijä Emilia Clarken kuvaa käytettiin hänen tietämättään paikallisen poliitikon mainoskampanjassa. Kampanjan kuvassa Clarke on nimetty Anyaksi, joka ei enää pelkää rikollisuutta öisillä kaduilla. Mainoksen efekti lässähti, kun Game of Thrones -fanit tunnistivat Anyan Clarkeksi ja alkoivat levittää tietoa eteenpäin. Suomessa sarja jatkuu ilmaiskanavista YLE TV2:lla ensi tammikuussa.

 

Kuva: SpinVFX

Lisää luettavaa