Takapakkia 3D:lle

8.7.2013 13:16

3D:n piti olla seuraava suuri aluevaltaus myös television puolella, mutta nyt tämän keksinnön tulevaisuus näyttää olemattomalta. Televisioyhtiöistä mm. BBC on parin vuoden ajan lähettänyt 3D-lähetyksiä, mutta nyt se on ilmoittanut lopettavansa kyseisen kokeilunsa. Suositun brittiläisen tieteissarja Doctor Whon juhlaepisodi tulee yhtiön mukaan olemaan yksi sen viimeisistä 3D-ohjelmista.

BBC:n 3D-tuotannon johtaja Kim Shillinglawin mukaan kolmiulotteiset lähetykset eivät ole olleet toivotun kaltainen menestys kaikkien heidän katsojaryhmiensä keskuudessa. The Independent kertoo, että yhtiö aloitti 3D-kokeilunsa lisätäkseen kolmiulotteisia lähetyksiä varten suunniteltujen uutuustelevisioden myyntiä. Jos historia olisi toistanut itseään, nämä laitteet ja lähetykset olisi otettu vastaan yhtä mieluusti kuin väritelevisiot ja -ohjelmat aikoinaan.

BBC:n tapaan urheilukanava ESPN, joka operoi Yhdysvalloissa, on päätynyt lopettamaan 3D-lähetyksensä. Mielenkiinto kotikatsomoissa nähtäviä 3D-ohjelmia kohtaan ei ole ollut tarpeeksi suurta, koska valtaosa yleisöstä pitää teknologiaa hankalana. BBC:n Shillinglaw arvelee, että elokuvateattereissa teknologia toimii, koska ihmiset voivat keskittyä teatterin hämärässä paremmin yhteen asiaan. Kotioloissa nykyisten 3D-ohjelmien katsomiseen vaaditut erikoislasit aiheuttavat liikaa vaivaa.

Voidaan myös kysyä, onko tarjottu ohjelmasisältö ollut uuden televisiovastaanottimen hinnan tasoista; vaikka BBC lähetti kotimaansa isännöimät olympialaiset halukkaille 3D-formaatissa, kokeiluasteen ohjelmisto ei välttämättä ole muuten ollut kovin runsasta saati kiinnostavaa. Katsojat ovat lisäksi valittaneet 3D-ohjelmien visuaalisesta annista – esimerkiksi kaukaa kuvatut laajemmat kuvat eivät joidenkin mielestä kolmiulotteisessa ruudussa näytä yhtään sen paremmilta kuin tavallisessakaan ruudussa.

BBC:n tietojen mukaan Yhdysvalloissa 3D-vastaanottimiaan katselee maan väkilukuun suhteutettuna vaivainen 120 000 ihmisen joukko. Iso-Britannian vastaavaa lukua ei yhtiö ole kertonut, mutta The Independent tietää saarivaltion 1,5 miljoonan kotitalouden ainakin omistavan kyseistä teknologiaa tukevan töllöttimen. Katsojakunta on kuitenkin hyvin kirjavaa: The Register muistuttaa, että jopa 13 000 brittitalouksista omistaa edelleen 1950-luvun tyyliin ehdan mustavalkotelkkarin.

 

Kuva: Snaily, Zir & Z.E

Lisää luettavaa