Surmansuu

Pisteytyksiä: 5
Tarkka arvio: 2.50

Kommentit & Pisteytykset

Joku

Aika vähälle huomiolle jäänyt vampyyrileffa kasarin ja ysärin taitteesta. Huomioitavaa on myös, että tämä on lähestulkoon täysin mustalla porukalla tehty. Leffa vois tunnelmaltaankin olla kuin 70-luvun parhaiden blaxploitaatioleffojen seasta. Tässä on suuressa roolissa afroamerikkalaiselle elokuvalle totuttuun tyyliin kovat kundit, kuumat mimmit ja musiikki! Groovea riittää mutta leffa on myös kauhun saralla varsin uskottava. Tässä on muutamia aivan jäätävän tehokkaita kohtauksia ja upeita kuvia. Hauskalla nimellä paiskattu ohjaaja James Bond III esittää itse elokuvassa pastorin (Samuel L. Jackson) poikaa joka muuttaa ystävänsä luo New Yorkiin. Suurkaupungin paheet tietysti on heti läsnä ja leffan pahiksena toimii viettelijätär joka iskee silmänsä tähän nuoreen viattomaan jätkään. Osuvasti Temptationiksi nimettyä naista esittää Cynthia Bond, joka on kyllä varsin vakuuttava miehiä houkuttelevana syöjättärenä. Kauhukohtauksia sävyttävät efektit on pienestä budjetista huolimatta varsin onnistuneita ja tää onkin just näitä leffoja joissa mun mielestä on otettu siitä budjetista tehot täysillä irti. Monessa kohtaa kuvaus ja värivaloilla leikittely on suorastaan nerokasta. Erityisesti mieleen jäi Cynthia Bondin kauniit mutta uhkaavat silmät sulautettuna yhteen New Yorkin sumuisten öisten katujen kanssa. Vaikuttavaa kamaa, ihan aidosti. Tokihan tässä on myös puutteensa. Kerronta on vähän poukkoilevaa paikoin ja myös turhat väli title-cardit olis mun mielestä saanut jättää pois ja käyttää kuvakerrontaa ajan etenemisessä mielummin. Nyt tuo tapa iskee vähän töksähtävänä muuten hienosti rullaavaan leffaan. Kenties tämäkin on lähinnä juuri budjettikysymys ollut. Elokuva saa myös paikoin aika surrealistisia sävyjä jotka ei katsoessa ehkä tuntuneet istuvan kovin hyvin leffaan, mutta nyt kokonaisuuden kannalta ajatellessa en olekaan yhtään varma. Saattaa olla jopa, että se vaan tukee leffan hiukan omituista tunnelmaa. Jokatapauksessa kyseessä on ehdottomasti katsomisen arvoinen teos ja aivan syyttä suotta niin unohdettu lajissaan. Troman levittämäksi elokuvaksi tämä on jopa poikkeuksellisen hyvä.

doomsdaymachine
Edelweiss