Robert Duvall 1931–2026

17.2.2026 07:33
Kuva: Richard Harbaugh © A.M.P.A.S., 2015

Mm. Ilmestyskirja. Nytistä ja Kummisetä-elokuvasarjasta tunnettu Robert Duvall kuoli sunnuntaina 15.2. 95-vuotiaana. Kalifornialaislähtöinen, upseerin ja amatöörinäyttelijättären pojaksi syntynyt Duvall näytteli urallaan yli 140:ssä elokuva- tai tv-tuotannossa. Hänen kykynsä astua rooliin kuin rooliin oli ominaisuus, jota mm. ohjaaja Francis Ford Coppola arvosti.

Duvall itse piti itseään aivan muuna kuin metodinäyttelijänä. Hän kuvaili työskentelyään mm. näin:

– En ole hahmo! Se olen minä, toimimassa itse, muunneltuna. […] Ratsastan, laulan ja tanssin elokuvassa itse. Minunhan nämä täytyy tehdä.

Hänen uransa alkoi 1950-luvulla. Duvall opiskeli näyttelemistä yhdessä muiden myöhempien isojen nimien, James Caanin, Gene Hackmanin ja Dustin Hoffmanin, kanssa New Yorkissa. Näistä kahden viimeisen kanssa hän myös jakoi noihin aikoihin asunnon. Pienet roolit johtivat isompiin – kuten Arthur Millerin satamatyöläisnäytelmässä Näköala sillalta (1966). Elokuvissa Duvall nähtiin kuitenkin usein sivuosissa (mm. Bullitt, Kova kuin kivi) 1970-luvulle asti. George Lucasin 1971 valmistunut THX 1138 esitteli Duvallin yhdessä havinaisessa pääroolissa, kokeellisessa tieteiselokuvassa ennen Tähtien sotaa.

Eniten kotonaan Duvall tunsi olevansa lännentarinoiden lajityypissä. Esim. Vaarojen maa -minisarja innoitti näyttelijän luonnehtimaan kokemustaan seuraavasti:

– Tämä on Hamletini. Englantilaisilla on Shakespeare, ranskalaisilla Molière, Argentiinassa on Borges, mutta western on meidän.

Duvall sai pitkän uransa aikana mm. seitsemän Oscar-ehdokkuutta, ja yhden Oscar-palkinnon pääosastaan vuonna 1983 valmistuneessa muusikkokuvauksessa Kantrin kaipuu. Näyttelijä kertoi kuitenkin arvostavansa palkintoja enemmän Kummisetä-kollegansa Marlon Brandon kirjettä, jonka Brando lähetti hänelle nähtyään Duvallin oman ohjaustyön, saarnamiesdraama Apostolin.

Näyttelijää jäi suremaan hänen leskensä. Duvallilla ei ollut lapsia yhdestäkään avioliitostaan.

Lähteet: THR, Deadline, IndieWire, The Guardian

Toim. R. Isoviita