Baby Driver (2017)

Lahjakas nuori pakoautokuski Baby (Ansel Elgort) on alansa huippu, koska ajaa itsetehdyn soundtrackinsä biittien tahtiin. Kun hän tapaa unelmiensa tytön (Lily James), Baby näkee tilaisuutensa tulleen jättää taakseen rikollinen elämä ja aloittaa alusta. Rikollispomo (Kevin Spacey) kuitenkin kiristää hänet takaisin töihin ja Babyn täytyy kantaa vastuu päätöksistään, kun tuhoon tuomittu keikka uhkaa hänen henkeään, rakkauttaan ja vapauttaan.
- Ensi-ilta: 21.07.2017
- Ohjaajat:
- Edgar Wright
- Käsikirjoittajat:
- Edgar Wright
- Pääosanäyttelijät:
- Ansel Elgort, Eiza González, Jamie Foxx, Jon Bernthal, Jon Hamm, Kevin Spacey, Lily James
- Maat:
- Iso-Britannia, USA
- Kielet:
- englanti
Arvostelut
Toimii kohtuullisen hyvin kevyehkönä ja kertakäyttöisenä pop-viihteenä.
En tiedä, onko kauhean hyvä enne jos tietää ihmisten suuttuvan arvostelusta jo ennen sen ensimmäisen lauseenkaan kirjoittamista loppuun…
Töröhuulinen Baby on gangsterijoukon audiofiili superkuski, jonka vanhemmat kuolivat ammoisessa liikenneonnettomuudessa – samassa, joka jätti Babylle pahan tinnityksen ja jota kaveri nyt koettaa peittää luukuttamalla musiikkia minkä ehtii. Kaikki elokuvan hahmot ovat rikoselokuvien klassisten arkkityyppien karikatyyrejä ja elokuva itsessään tarkoituksellisen pinnallista pop-viihdettä Quentin Tarantinon leffojen ja Mario Bavan Mies mustassa Jaguarissa hengessä. Itse olen tainnut käyttää tällaisista aiemmin myös nimitystä ”pulp-elokuva”.
Kuten sanottua, tässä leffassa luukutetaan musaa lähes tauotta koko kahden tunnin keston ajan. Koska kyseessä on Edgar Wrightin aivotusten tuotos, editointia on monessa kohtaa myös suunniteltu synkkaamaan taustalla pauhaavien kappaleiden rytmin ja melodioiden kanssa ja jälki miellyttää. Mitään järin uutta ja omaperäistä tässä ei periaatteessa ole – Dziga Vertov teki samaa ja Entusiasmissa vuonna 1931 – mutta tällaisten vähän poikkeavien ideoiden hyödyntäminen herran vuonna 2017 jaksaa parista vähän ylieditoidusta kohdastakin huolimatta ilahduttaa aina vaan.
Harmittavasti elokuvan tyyli on myös ehkä sen suurin kompastuskivi, ainakin joillekin. Ensimmäisen Guardians of the Galaxyn jälkeen Hollywood on ilmeisesti päätellyt yleisön tykkäävän isojen radiokanavien soittolistojen paukuttamisesta elokuvissa ja kaikenkarvaisia kevyen musiikin klassikoita on siitä lähtien yritetty tunkea häiriöksi asti kaikkiin mahdollisiin leffoihin tyylistä viis.
Baby Driver taitaa olla koko tämän joutavan muotivillityksen äärimmäisin mahdollinen lakipiste, jota edemmäksi ei inhimillisen järjen mukaan taida olla mahdollista varmaan enää päästäkään. Riippumatta tämän elokuvan soundtrackin artistien tai biisien hyvyydestä tai huonoudesta, koko juttu alkoi ainakin itseäni tympimään jo ennen puoliväliä kun Baby Driverin toimintakaahailu alkoi tuntua pelkältä levy-yhtiöiden, Applen, Disneyn ja Pepsodentin supercoolilta kaksituntiselta mainokselta kuin itsenäiseltä nautittavalta viihde-elokuvalta.
Olen hyvin pahoillani.
En kyllä itse täysin ymmärrä Baby Driverin saamaa suosiota ja ylistyssanoja, mutta kai tämän aivottomana ja helppotajuisena kevyenä pulp-viihteenä katsoo siinä missä esimerkiksi Flash Gordonin ja Barbarellankin. Ei tämä missään nimessä kai huono elokuva ole, mutta Edgar Wrightin kaltaiselta kaverilta olisin ainakin itse odottanut jotain vieläkin päräyttävämpää.

Brutus
Käyttäjä , 920 arvostelua
Arvosteltu: 06.01.2018
Katsottu: Kotona
Aiheeseen liittyvät uutiset
Tulevan suurleffan tähti kohun kohteena: syytetään sekaantumisesta alaikäiseen
Loppuvuodesta julkaistavan West Side Story -musikaalielokuvan miespääosassa nähtävä Ansel Elgort joutui tämän viikonlopun aikana varsinaiseen myrskyn silmään.... Lue loput
Kevin Spaceyllä on jälleen asiaa
Viikko sitten näyttelijä Kevin Spacey piipahti julkisuudessa pitkän hiljaiselon jälkeen. Seksuaalisesta häirinnästä #MeToo-myräkän yhteydessä syytetty huipput... Lue loput
RevyFan
Käyttäjä
06.02.20 klo 14:53
Maalaisjärki
Käyttäjä
02.12.19 klo 16:57
Anzalone
Käyttäjä
17.10.19 klo 23:04
Uytp7
Tähtääjä
12.06.19 klo 20:42