Musta Kyy on legendaarinen komediasarja, joka tekee hillitöntä parodiaa historiasta. Mustan Kyyn näyttelijäsuorituksia ja nerokasta käsikirjoitusta ei voi olla kehumatta liikaa. Historiasta on saatu aikaan sen verran riemastuttavia juonenkäänteitä joita ei nykyään televisiossa näe. Sarjassa on neljä ajanjaksoa aina pimeältä keskiajalta ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Toinen kausi on sarjasta paras ja huonoin on ensimmäinen.
Keskiajan pottahiustyylin edustajana (Sarja 1)Ensimmäinen kausi sijoittuu pimeälle keskiajalle ja päähenkilönä seikkailee Edmund (Rowan Atkinson), jolla on kauhea pottakampaus. Edmund on kuningas Richard neljännen (Brian Blessed) poika ja Edmundin äiti on kuningatar (Tim McInnerny), jotka eivät valitettavasti omaa samoja hoksottimia kuin isäntänsä. Huumoria revitään mm. venäläisestä munasuojuksesta ja arkkipiispoista.
Ensimmäinen ajanjakso on huonoin kaikista Mustan Kyyn kausista. Onhan tämäkin hyvää viihdettä, mutta kaikki ei ole aivan kohdallaan. Edmundin kiero persoona ei pääse oikein esille ja Baldrick tuntuu jopa viisaalta. Muutenkin ensimmäinen kausi on hieman ylisynkkä. Ei tämä ole huono ollenkaan vaan aavistuksen erilainen kuin muut kaudet. Silti ihan hyvää viihdettä.
On renasanssin aikakausi. Edmundilla ei mene edelleenkään hyvin. Edmund joutuu palvelemaan bimbomaista kuningatarta (Miranda Richardson) ja vähä-älyiset Baldrick ja lordi Percy pyörivät jaloissa. Kauden aikana Edmund joutuu yhä hulluimpiin tilanteisiin kuten seilaamaan vaarallisen meren yli laivalla, jonka kapteeni on yksijalkainen ja järjestämään sivistyneille sukulaisilleen ja räävittömille kavereilleen yhtäaikaa erilliset juhlat.
Toinen kausi on jo sitä taattua Mustaa Kyytä. Edmundin kiero persoona on esillä koko ajan ja Baldrick on loistavan tyhmä. Näyttelijät pistävät parastaan peliin ja kuningatarta näyttelevä Miranda Richardson on etenkin hyvä päänäyttelijöiden ohella. Huumori on nerokasta ja katsojalla on naurussa pitelemistä monessa kohdassa. Varsinaiseksi helmeksi nousee jakso “Olut”. Kokonaisuutena tämä kausi on hyvin onnistunut jossa kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Tämä on myös sarjan paras kausi.
Prinssin rahojen kynijänä (Sarja 3)Nyt ollaan siirretty vuosiin 1760-1815. Edmund palvelee prinssi Yrjöä (Hugh Laurie), jonka älykkyystaso vetää vertoja jopa Baldrickin älykkyydelle. Edmund käyttääkin prinssin tyhmyyttä hyväkseen myymällä tämän sukkia ja käyttämällä prinssin rahaa tämän tietämättä. Silti Edmund on rahapulassa ja suunnittelee Baldrickin kanssa keinoja rahan saantia varten. Välillä Edmund ja Baldrick tutustuvat maantierosvon elämään.
Kolmas Musta Kyy on melkein kakkosen veroinen viihdyttäjä joka naurattaa takuuvarmasti. Hugh Laurie loistaa tyhmänä prinssinä Rowanin ja Tonyn ohella eli kuvioissa heiluu mukana varsin uskottava näyttelijäkolmikko. Richard Curtis ja Ben Elton ovat taas rustanneen varsin värikkään käsikirjoituksen.
Epätoivoisesti rintamalta pois pääsemistä suunnittelevana (Sarja 4)Ensimmäinen maailmansota. Edmund kumppaneineen loikoilee juoksuhaudoissa sodan pauketta kuunnellen. Edmund yrittää epätoivoisesti päästä pois rintamalta. Hän mm. laittaa alushousut päähän ja lyijykynät sieraimiin näytellekseen hullua, joka pitää siirtää pois rintamalta. Ehtiipä Edmund joutua myös teloitusryhmän eteen tapettuaan kirjekyyhkyn.
Viimeinen kausi Mustaa Kyytä on edellisten osien tapaan hubaisaa huumoria. Baldrick on niin tyhmä että Edmundkin sekoaa ja Edmundin kierous on huipussaan. Näyttelijät ovat taas hyviä kuten myös käsikirjoituskin. Mustaan Kyyn taso ei ole laskenut ollenkaan.
Loppujen lopuksi Musta Kyy on yksi parhaista brittiläisistä huumorisarjoista ikinä. Eniten tästä saa irti jos tuntee historiaa. Loistava sarja, jota kelpaa suositella. Sarjaa saa DVD-pakettina joka on erittäin suositeltava ostos.
nimimerkki: Mask