Verta, ruohoa ja tissejä.

5.7.2008 05:28

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Hostel
Valmistusvuosi:2005
Pituus:95 min

Kolme kaverusta kiertelee ympäri Eurooppaa etsien naisia, viinaa, pilveä ja naisia. Amsterdamissa kolmikko eksyy bordelliin ja palattuaan sieltä he huomaavat majapaikkansa ovien olevan jo lukossa. Parittaja, Alex, kutsuu heidät huoneeseensa jossa kaverukset kuulevat Bratislavan lähistöllä sijaitsevasta pikkukaupungista jossa on paljon kauniita naisia. Niinpä kolmikko lähtee matkaan ja eipä aikaakaan kun kaverukset ovat taas olutlasi kourassa, marisätkä suussa ja seksikäs tyttönen vieressä. Erinäisten kommellusten jälkeen yksi kolmikosta katoaa…

Hostel alkaa hyvin vapaana ja kevyenä komediana, mutta loppua kohden se muuttuu jännityselementtien saattelemana brutaaliksi kauhuksi, verilöylyksi, joka saa turtuneimmankin katsojan irvistelemään. Elokuva menee lähelle äärirajoja niin seksin kuin väkivallankin kanssa onnistuen kuitenkin välttämään väkivallan ihannoinnin ja pornoelokuvaksi muuttumisen. Hostel jyrää koko ajan eteenpäin kuin suuri höyryveturi ohjaaja Eli Rothin latoessa hiiliä, tai pikemminkin irtoraajoja, uuniin.

Elokuvan näyttelijäkaarti on suhteellisen tuntematonta sakkia mutta osaa työnsä sitäkin paremmin. Elokuvan keskeisin ”pahis” on jopa upeasti näytelty. Luontevimmat ja ehkäpä mahtavimmat roolisuoritukset löytyvät kuitenkin sivuhahmoista.

Kokonaisuutena Hostel on yksi 2000 -luvun mahtavimmista kauhuelokuvista yhdessä Neil Marshallin kahden ensimmäisen elokuvan kanssa. Hostel on puhdasta kauhuviihdettä ilman turhia juonikoukeroita. Tissit heiluvat, veri roiskuu, saha pärisee, aseet paukkuvat ja uhrit huutavat. Bratislavan lähellä rahalla voi ilmeisesti tehdä mitä tahansa. Mitä tahansa.

Hostel sai kuitenkin ainakin minut miettimään hetken aikaa, miten on tultu tilanteeseen, jossa ihmiset haluavat katsoa toisia ihmisiä brutaalisti kidutettavan ja silvottavan, ja lopuksi tapettavan. Vielä viime vuosisadan puolessa välissä ihmiset katsoivat ja kauhistelivat vampyyreja ja ihmissusia, puhumattakaan Frankensteinin hirviöstä! Nyt kansa tahtoo aina vain verisempää ja raaempaa viihdettä ja studiot antavat kansalle mitä se haluaa. Yhteiskuntamme muuttuu koko ajan väkivaltaisemmaksi ja elokuvateollisuuden tabut ovat lähes hävinneet. Nykyään voi tehdä lähes mitä tahansa jos on rahaa. Hostel vain vähän kärjistää sanomaa ja toimittaa sen moottorisahan kera perille.

Arvosteltu: 05.07.2008

Lisää luettavaa