Verta on vähintäänkin tarpeeksi, ja jotkin kohtaukset ovat todella ällöttäviä.

4.4.2006 10:01

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Descent
Valmistusvuosi:2005
Pituus:99 min

Vuonna 2002 sai ensi-iltansa Neil Marshallin ensimmäinen kauhuelokuva, Dog Soldiers. Pari vuotta myöhemmin hän palasi aiheen pariin, ja tuloksena oli The Descent. Toisin kuin Dog Soldiers, The Descent ei ole toimintaelokuva, johon on sotkettu kauhua, vaan se on syvää kauhua, vaikkakin loppua kohden yhä enemmän splatteria. The Descent omaa runsaasti kauhugenren klassikkoaineksia; luultavasti The Descent tulee muutaman vuoden kuluttua olemaan arvostettu klassikko.

Juonihan on yksinkertainen: Kuusi naista lähtee seikkailemaan luoliin. Luola kuitenkin sortuu, ja naisten täytyy etsiä toinen uloskäynti. Kuilujen, ahtaiden paikkojen yms. pulmien lisäksi naisia vainoaa lulassa kehittynyt sokea ihmissyöjälaji. Vaikka ihmissyöjäörkit kuulostavatkin aika lapsellisilta, ne onnistuvat pahimmillaan olemaan jopa pelottavia.

The Descent on yhdistelmä Syvää jokea sekä Alienia, ja hirviöt ovat kuin Klonkun sukulaisia. Verta on vähintäänkin tarpeeksi, ja jotkin kohtaukset ovat todella ällöttäviä. Muutenkin tunnelma on ahdistava ja karmiva. Vaikka luolakohtaukset on kuvattu lavasteissa tai green screeniä vasten, ne näyttävät täysin realistisilta. Jotkin tietokoneella tehdyt veriefektit näyttävät tosin aika kaameilta.

Briteissä julkaistun tupla-DVD:n kuvanlaatu on yleisesti ottaen erinomainen, vaikka rakeisuutta esiintyykin jonkin verran. Ääniraitoina toimivat Dolby Digital 5.1 ja DTS 5.1. Molemmat raidat ovat erinomaisia.

Ekstrapuolella löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa. Kaksi kommenttiraitaa, 41 minuutinen making of -featurette, poistettuja kohtauksia, epäonnistuneita ottoja, kuvakäsikirjoituksen vertailua kohtauksiin, kuvagallerioita, paljon biografioita sekä kolme traileria.

nimimerkki: pasa

Arvosteltu: 04.04.2006

Lisää luettavaa