Välillä leffa hieman ontuu, mutta toimii suurilta osin ihan hyvin.

15.11.2003 13:25

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Adaptation.
Valmistusvuosi:2002
Pituus:114 min

Adaptation kertoo taitavasta ja arvostetusta, mutta pohjimmiltaan epävarmasti käsikirjoittaja Charlie Kaufmanista, joka saa tehtäväkseen kirjoittaa käsikirjoituksen kukkia käsittelevästä kirjasta. Homma ei meinaa millään lähteä käyntiin, eikä Kaufman pääse puusta, pitkälle kun hänen kaksoisveljensä Donald on rustannut jo oman kliseitä tihkuvan kässärinsä sarjamurhaajasta. Kaufman saa hulluja ideoitaan toistensa perään ja lähtee jopa käsikirjoitus kurssille, jota hän ensin mollaa. Charlien elämä ja käsikirjoitus sekoittuvat pian keskenään ja kaikki tuntuu karkaavan käsistä.

Adaptation käsikirjoituksen on rustannut Charlie Kaufman, joka on myös leffan päähenkilö. Cage näyttelee Charlieta ja hänen veljeään Donaldia. Oikea Charlie Kaufman tuskin on aivan samanlainen kuin elokuvan Kaufman, eikä hänellä taida olla Donald nimistä, aivan samannäköistä kaksoisveljeä. Mielenkiintoisesta ideastaan huolimatta Adaptation oli pienoinen pettymys. Kaufman on toki taitava käsikijoittamaan, eikä omaperäisessä kässärissä mitään vikaa ole. Vikaa ei myös löydy Spike Jonzen hienosta ohjauksesta. Nicolas Cage vetää hyvän tuplaroolin Donaldina ja Charliena, mutta yliampuu hieman molemmat hahmot. Meryl Streep näyttelee Susan Orlean nimistä kirjailijaa ja onnistuu melko hyvin, myös Chris Cooper on hyvä valinta etuhampaattoman John Larochen osaan. Mutta loppujen lopuksi kukaan näyttelijöistä ei tee mitään todella tyrmistävää työtä.

Välillä leffa hieman ontuu, varsinkin hieman ennen sanoisinko yllättävää loppua, mutta toimii suurilta osin ihan hyvin. Leffa antaa samalla pienen biologian kurssin, ikävä kyllä itse en ole koskaan ollut kiinnostunut biologiasta. Loppu vaihtaa hienosti tyyliä ja muutenkin leffa erottuu massasta hyvin, mutta jotain jää puuttumaan aivan kuten Donald sanoo Charlien kässäristä.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 15.11.2003

Lisää luettavaa