Upea leffa, jonka kekseliäisyyttä ja nerokkuutta voi vain ihmetellä.

13.5.2003 21:24

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Usual Suspects
Valmistusvuosi:1995
Pituus:106 min

Pitkästä aikaa tuli taas tsekattua Brian Singerin ”klassikko” epäillyt, joka on muutakin kuin vaan se kuuluisa loppukohtaus, jossa kahvit lentävät pitkin lattiaa.

Laiva on täynnä ruumiita, vain yksi mies on hengissä eikä hänkään enään pitkään, kun rikollisnero Kaiser Soze tappaa tämän ja sytyttää laivan palamaan. Tämän jälkeen Kevin Spaceyn esittämä jalkavammainen pikku rosvo Verbal Kint alkaa kertoa poliisille tarinaa mitä tapahtui ja mistä oikeastaan oli kyse. Leffan juonesta ei kannata selittää sen enempää, sillä se on niin ovelasti rakennettu ja juonenkäänteitä on mukavasti mukana, mutta voinen kertoa että rosvojen keikasta tässä on kyse.

Näyttelijät ovat mahtavia ja hahmot ovat hyvin kirjoitettuja, eivät pelkkiä pahvilätysköjä. X-men ohjaaja Brian Singer tekee myös mahtavaa työtä yhdessä Christopher McQuarrienin laatimassa kässärin kanssa. Tarina on pohjimmiltaan erittäin yksinkertainen, mutta kerrotaan se ovelasti takaumana ajalla leikitellen, ettei voi kun ihmetellä miten yhdestä poliisi kuulustelusta on saatu näin paljon irti.

Epäillyt ei ole toisena katsomiskertana niin upea kuin ensimmäisenä koska Kaiser Sozen henkilöllisyys on jo tiedossa, vaikka toisella kerralla moni innostuu bongailemaan murhaajan henkilöllisyyteen viittavia tekijöitä koko leffan aikana. Ensimmäisellä kerralla loppuratkaisu on melkoinen shokki. Epäillyt on upea leffa, jonka kekseliäisyyttä ja nerokkuutta voi vain ihmetellä. Kiinnostus pysyy kokoajan kuvaruudussa, ainoastaan lopun räiskintä laivalla on juonen kannalta oleellista, mutta muuten aika typerää, vaikka Brian Singer sen vauhdikkaasti ohjaakin.

Jokainen trilleri sortuu aina lopulta räiskintään, eikä epäiltyjä kannata sen takia sorsia, se on vaan niin kekseliäs leffa.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 13.05.2003

Lisää luettavaa