Ulkoasultaan upea animaatio ei ole sisällöltäänkään täysin tyhjä.

16.11.2008 10:07

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:WALL·E
Valmistusvuosi:2008
Pituus:98 min

Pitihän minunkin lopulta katsastaa tämä paljon huomiota ja murskaavan hyviä arvosteluja kerännyt Disney Pixarin animaatio WALL-E. Odotukset nousivat kattoon kun IMDb:n sivustoilta katsoin leffan keskiarvoksi muodostuneen 8,7. Voisiko olla edes mahdollisuutta, että kyseessä olisi huono elokuva? En uskonut niin, eikä lopulta ollut syytäkään, mutta täysin vakuuttunutkaan en WALL-E:n hyvyydestä ollut, enkä ole vieläkään, enkä tule kai koskaan olemaankaan, mutta joo…

Elokuva kertoo WALL-E-nimisestä robotista, joka hommailee maapallolla kaikessa yksinäisyydessään rakentamassa taloja jätteistä. Skenaario on siis se, että maapallo on hukkunut jätteisiin ja kaikki elävä on kuollut pois, ihmisten muuttaessa avaruuteen. WALL-E saa eräänä päivänä seuraa kun tiedustelurobotti EVE tulee etsimään elonmerkkejä maasta, ja saa osakseen nimikkohenkilön välittömän ihastuksen.

Oli mielenkiintoista havaita, että leffaan oltiin sisällytetty näinkin voimakkaasti ilmaistuna yhteiskuntakritiikkiä, jota ei nyt aivan ensimmäisinä animaatioista osaisi etsiä, vaikka ne yleensä toki opettavaisia ovatkin. Asia esitellään sopivalla surumielisyydellä, mutta lämminhenkisyyttä ei silti unohdeta missään vaiheessa vaan hyvä henki kulkee leffan mukana alusta loppuun. Tällaisen teeman ympärille rakennettu animaatio saa varmasti aikuistenkin äänet puolelleen, muttei silti ole liian vaikeasti ymmärrettävissä lapsillekaan. Iso plussa siis alkuperäisidean keksijälle.

Henkilökohtaisesti en ole animaatioelokuvia juurikaan katsonut, mutta luulisin WALL-E:n kuuluvan niiden parhaimmistoon, ja kyseessä lienee varmasti yksi ulkoasultaan näyttävimmistä teoksista, jota kyseinen genre sisältää.

Sitten itse asiaan, eli olen kovin pettynyt WALL-E:n kokonaisuuteen. Odotin tältä todella paljon ja tarkennettuna odotin kyseisen elokuvan avaavan silmäni animaatioita kohtaan ja näkemään jotain täysin uutta ja uniikkia, jota en ole koskaan ennen nähnyt. Näin ei kuitenkaan käynyt. Leffan jälkeen ei tuntunut oikeastaan tiistai-iltaa kummemmalta. WALL-E ei onnistunut koskettamaan minua, eikä viemään genreään uudelle tasolle. Alku on tylsähkö, kun päähenkilö pyritään tuomaan mahdollisimman tarkasti katsojalle tutuksi. Totuus on kuitenkin se, että alussa viivytään liian kauan ja allekirjoittanutta alkoi haukotuttamaan ennen kuin päästiin edes itse asiaan. Loppu sujuukin huomattavan paljon liukkaammin.

Juoni on sopiva tällaiseen maailmanpelastamisleffaan, muttei tarjoa mitään yllättävää. Disneyn elokuvat ovat usein juuri turhan imeliä ja etenevät tismalleen saman kaavan mukaan. Niin etenee myös WALL-E, ja tämä harmitti minua suuresti. Lapsillehan tämä pääasiassa on suunnattu, mutta tällä varman päälle liikkumisella ei voida ottaa seuraavaa askelmaa kohti sitä viiden tähden animaatiota, joka kolahtaa kaikkiin ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Vaikka olen hyvin pitkälti arvioinut leffaa kriittisesti, pidän sitä kolmen ja puolen tähden kokonaisuutena ja nautin sen katsomisesta. Animointi on todella upean näköistä ja käsikirjoitukseen on myös panostettu ja pieniä mukavia yksityiskohtia huomioitu, joka puree meikäläiseen lähes aina. Huumori on hyvää, mutta sitä on aivan liian vähän. Hahmot ovat persoonallisia ja mielenkiintoisia sekä vauvaikäisille, että vanhemmillekin. Musiikkipuoli on myös hoidettu hyvin, muttei aivan täydellisesti. Musiikkia olisi voitu tuoda tehokkaamminkin esiin, eli korostaa dramaattisia ja päinvastaisia kohtauksia.

WALL-E:a suosittelen kaikille muille, paitsi niille jotka ovat kyllästyneet Disneyn imelään tuotantoon ja kaipaavat mieluummin veriroisketta ja metallin palojen lentelemistä.

Arvosteltu: 16.11.2008

Lisää luettavaa