Toimii edeltäjänsä tapaan hyvänä viihteenä!

3.7.2017 16:38

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:Indiana Jones and the Temple of Doom
Valmistusvuosi:1984
Pituus:118 min

Kadonneen aarteen metsästäjät on Steven Spielbergin parhaimpia elokuvia, vaikka niitä löytyykin tältä ohjaajalta. Ensimmäisen Indiana Jones elokuvan jatko-osassa vanha kunnon Indy seikkailee viihdyttävässä elokuvassa. Viime elokuvassa hauska ja karisman omaava Harrison Ford palaa jälleen. Hyvät roolisuoritukset tekivät myös Karen Allen ja Paul Freeman, mutta heitä ei enään nähdä.

Vuosi ennen Kadonneen aarteen metsästäjien tapahtumia, Indiana Jones oli Shanghaissa, jossa Lao Chen onnistui kuitenkin huijaamaan häntä ja melkein myrkyttämään hänen koko elimistönsä. Indiana Jones, hänen apurinsa Short Round ja mukaan tarttunut laulaja Willie Scott onnistuvat pakenemaan. Lentokoneonnettomuuden jälkeen he päätyvät intialaiseen kylään, jolle tugeeni-kultti on aiheuttanut ongelmia. Indy aikoo tehdä asialle jotain…

Indiana Jones ja tuomion temppeliä on sanottu liian synkisteleväksi elokuvaksi ja se on kyllä ihan totta. Onhan elokuva tosiaan hieman väkivaltainen, mutta onhan muutkin Indyt. Elokuva onnistuu silti olemaan ehkä jopa edeltäjäänsä hauskempi. Tähän päätökseen vaikuttaa kuitenkin vain se, että minkälainen fiilis mahtaa olla. Tämä omaa myös pieniä kauhuelokuvan elementtejä, mutta miksikään kauhuelokuvaksi ei Indiana Jones ja tuomion temppeliä voi sanoa. Tämä elokuva ei voi riistää ensimmäiseltä niitä klassikon piirteitä, mutta luo omat muistettavat kohtaukset. Koska tässä löytyy omat heikkoudet, yritän katsoa tämän ajattelematta paljoakaan.

Kun Indy, Willie ja Short Round hyppäävät lentokoneesta kumiveneellä, herää kysymys onko tuo kovin uskottavaa. Vastaus on ei, mutta se ei myöskään haittaa. Onko epäuskottavuudella tai uskottavuudella tälläisissä elokuvissa niin väliä. Lavastus ja puvustus on edeltäjänsä tapaan hienoa tai oikeastaan vielä hienompaa. Sankareidemme mentyä luolaan iskee tylsyys, joka ei onneksi kestä kauaa. Tällä kertaa mukana ei ole natseja, mutta uskonnollisia asioita nähdään paljon.

Harrison Ford nähdään jälleen James Bondmaisen Indiana Jonesin roolissa ja voi veljet hän kyllä osaa hommansa. Jonathan Ke Quan esittää Shourt Roundia ja pärjää roolissaan ihan mukiinmenevästi, vaikka onnistuu olemaan myös hieman ärsyttävä. Willietä tulkitseva Kate Capshaw tekee ärsyttävän roolisuorituksen. Hän ei pärjää Karen Allenin Marionille. Tuskin Capshawin Kate oli oikeasti ärsyttävä, koska jotainhan Spielberg hänessä näki. Heillehän syntyi avioliitto. Näiden hahmojen kohtalosta elokuvassa osaa välittää tai ainakin kaikkien paitsi Willien kohtalosta.

Monien ongelmienkin kanssa Indiana Jones ja tuomion temppeli onnistuu olemaan viihdyttävä elokuva, joka kannattaa katsoa.

Arvosteltu: 03.07.2017

Lisää luettavaa