Thriller on musiikkivideoiden Citizen Kane ja pala yleissivistystä.

27.5.2016 03:04

Arvioitu elokuva

Näyttelijät: ,
Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Michael Jackson's Thriller
Valmistusvuosi:1983
Pituus:13 min

Eräänä kesäisenä yönä vuonna 1983 nuorisoidoli Michael Jackson soitti hätäisen puhelun managerilleen. Miehen viimeisimmän levyn, Thrillerin myynnit olivat lähteneet laskuun ja billboardin ykköstila alkoi olla uhattuna.
”Mitä me teemme? Mitä me teemme!?” Oli Michael panikoinut.
Hän päätti yhdessä taustajoukkojensa kanssa tuottaa uuden, kolmannen musiikkivideon levyltä. Kappaleeksi valittiin levyn nimibiisi ja sitä palkattiin tekemään silloin pinnalla olleen Ihmissusi Lontoossa -kauhuelokuvan parissa työskennelleet luovat tahot, erityisesti ohjaaja John Landis sekä Oscar-voittaja erikoistehostemies ja maskeeraaja Rick Baker. Lopputulos oli aikoinaan ennennäkemättömän kunnianhimoinen ja korkealaatuinen musiikkivideo, joka paitsi avasi ovia mustille artisteille, myös musiikkivideoille yleensä.

Thrillerin idea lyhyesti: Michael katsoo tyttöystävänsä, Playboyn sivuilta tutun Ola Rayn kanssa klassista ihmissusielokuvaa. Michaelin tyttöystävää pelottaa ja hän päättää lähteä teatterista kotiinsa. Michael lähtee saattamaan häntä. Syntikkabiitti ja rumpukoneet alkavat soida. Biisi käynnistyy. Hetken päästä Vincent Price aloittaa legendaarisen monologinsa ja zombit nousevat haudoistaan. Seuraa maailman kuuluisin yksittäinen tanssinumero.

Ennen kuin katsoin tämän musiikkivideon uudestaan arvosteluani varten en edes ollut kiinnittänyt huomiota koko videon hienoihin pieniin yksityiskohtiin. Alun ihmissusifilmi on selvä viittaus Landisin ihmissusielokuvaan sekä 50-lukulaisiin kauhuelokuviin. Elokuvateatterin seinällä on Vincent Pricen elokuvien julisteita. Michaelin takki, jonka on suunnitellut John Landisin vaimo, muodostaa mustista viivoista ja Michaelin käsistä kirjaimen ”M” niin kuin Michael. Zombi-Michaelin maskeeraus on suunniteltu Lon Chaneyn Oopperan kummituksen pohjalta. Lopussa Michaelin oikean silmän linssi on huonosti paikoillaan. Lopputekstien aikana zombit tanssivat takaisin hautoihinsa ja yksi niistä rikkoo neljännen seinän.

Kuten valistunut lukija varmaan jo tietääkin, Thrilleriä tavataan yleensä pitää maailman parhaana musiikkivideona, eikä ihan syyttä. Koko video on tarkkaan harkittu ja tiiviisti ohjattu kokonaisuus eikä siinä ole filleriä tai turhia yksityiskohtia. Thriller onnistuu mielestäni saavuttamaan tietynlaisen oman aikansa retrofiiliksen kauhuviittauksineen zombeista ihmissusiin täydellisesti. Maskeeraukset ovat täyttä Rick Bakeria, se mies on alansa nero. Hän onkin urallaan voittanut yhteensä 13 Oscaria ja työskenteli Michaelin kanssa myös tulevaisuudessa. Ja sitten on Vincent Price karismaattisine äänineen. Vaikeatahan tämmöisestä on olla pitämättä!

Thriller on edelleen ykkönen. Harva musiikkivideo on laadullisesti päässyt edes lähelle. Michael Jacksonille Thrillerista tuli jonkinlainen elinikäinen siunaus ja taakka. Mies ei ainakaan omasta mielestäni pystynyt koskaan enää toistamaan temppuaan, vaikka mahtavia musiikkivideoita tuottikin. Vielä Jackon kuoltuakin huhuttiin koko jutun olevan vain osa showta ja hänen odotettiin nousevan kuolleista vetämään zombitanssia.

Eipä noussut. Mutta musiikkinsa elää ikuisesti.

Arvosteltu: 27.05.2016

Lisää luettavaa