The Thing jättää katsojaan lähtemättömän vaikutuksen.

2.6.2013 12:19

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Thing
Valmistusvuosi:1982
Pituus:104 min

John Carpenterin, kauhuelokuvan uudistajan, elokuvat ovat olleet todella vaisuja 2000-luvulla. Siitä hyvä esimerkki on The Ward, joka on psykologinen-kauhuelokuva, oikea 2000-luvun tusinatuote. Mutta, kun elettiin vielä kauhuelokuvan kultaisia aikoja, eli 1970 ja 1980 lukuja, meni Carpenterilla hyvin. silloin syntyi Halloween 1 ja 2, Usva , Christine tappaja-auto ja tietenkin miehen paras elokuva The Thing.

The Thing on Kurt Russellin tähdittämä scifi-kauhuleffa, joka perustuu John W. Campbell Jr:n kirjoittamaan pienoisromaaniin ”Who Goes There?”, jonka hän kirjoitti salanimellä Don A. Stuart. Howard Hawks teki kirjan ensimmäisen elokuvassovituksen 1950-luvun alussa. Carpenterin versio ei kuitenkaan ole mikään halpa uudelleen-filmatisointi, vaan itsenäinen elokuva.

Kaikki varmaan tietävät elokuvan juonen, mutta selitän sen lyhyesti. Alussa kaksi norjalaista jahtaavat koiraa helikopterilla pitkin Etelä-mantereen jäätiköitä. Toinen mies koittaa ampua koiraa monta kertaa, muttei osu. jahti päättyy amerikkalaisen tutkimuskeskuksen luo missä norjalaiset saavat surmansa. Amerikkalaiset, mm. helikopterilentäjä MacReady, vievät koiran muiden koirien joukkoon, eivätkä voi kuvitellakaan, minkälainen eloonjäämistaistelu vierasta eliömuotoa vastaan tuleekaan…………….

The Thing on loistava elokuva. Siinä kaikki on täydellistä. Vainoharhaisuuden elementti, hyvät näyttelijäsuoritukset, mystinen tunnelma, erikoistehosteet………ihan kaikki on täydellistä.

Kerrotaan vaikka ensiksi erikoistehosteista. Ne on taikonut Rob Bottin, yksi kaikkien aikojen maskeeraajista. Bottinin oliot ovat limaisia, epämuodostuneita hirviöitä jotka ovat upean näköisiä.

Sitten on vuorossa tunnelma. Elokuva on koko kestonsa ajan alkusekunneilta aina loppuun saakka jännittävä ja mystinen. Lisäksi vainoharhaisuus on hyvä puoli, kun ei tiedetä kuka on muukalainen ja kuka ei, niin kukaan ei luota toiseen. Katsojakin miettii, kuka oikein on luotettava. Edes päähenkilöstä ei ole varma onko hänessä se ötökkä vai ei.

Ei myöskään näyttelijöissä ole vikaa. Kurt Russell vetää MacReadyn roolin todella hyvin ja muutkin roolisuoritukset ovat hyviä.

Elokuva on myös raju, ei mitään heikkohermoisten katsottavaa. Elokuva oli jopa kielletty Suomessa kun se julkaistiin, mutta parin vuoden päästä se oli K-18 ikärajalla teattereissa. nykyään elokuvaa esitetään K-16 ikärajalla.

Lopuksi sanottakoon että The Thing on Carpenterin paras elokuva. Elokuva on parhaita scifi-kauhuja Alienin rinnallla. Siinä on jännitys ja erikoistehosteet kohdallaan. Elokuva on mestariteos, joka jokaisen kauhuelokuvista pitävän ja muutenkin elokuvista pitävän kannattaa katsoa.

Arvosteltu: 02.06.2013

Lisää luettavaa