Täydentää tarinan hienosti trilogiaksi.

3.8.2003 15:35

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Terminator 3: Rise of the Machines
Valmistusvuosi:2003
Pituus:110 min

Matrix Reloaded oli itselleni tämän vuoden odotetuin elokuva, mutta hyvänä kakkosena keikkui jo toinen jatko-osa, astetta vanhemmalle scifitoiminta klassikolle Terminaattorille ja sen mainiolle jatko-osalle Tuomion päivälle.

Tarina maailmanlopusta on varmasti kaikille selvä joten en rupea koko Terminator trilogiaa selittämään vaan keskityn kolmososaan. Ihmiskunnan vapahtaja John Connor tuntee olonsa rauhattomaksi, vaikka tuhosi skynetin äitinsä ja terminaattorin kanssa yli 10 vuotta sitten ja esti täten maailmanlopun. John viettäkin hiljaiseloa kunnes tapaa vanhan luokkatoverinsa, tytön jonka kanssa John ensikerran suuteli. Tulevaisuudesta on kuitenkin lähetetty (jälleen) kaksi Terminaattoria. Ensin näytetään naisrobotti nimeltä T-X, jonka tehtävä on eliminoida liuta ihmisiä ja niiden joukossa pääkohde John Connor. Vanhempaamallia oleva T-101 yrittää suojella Johnia ja tämän tulevaa vaimoa, joka tällä hetkellä pitää Johnia hulluna. Sankareiden on jälleen estettävä tuomionpäivä, eikä se tule olemaan helppoa.

Terminator 3 ei häpäise tai pilaa Terminator leffoja, vaan täydentää terminaattori -tarinan hienosti trilogiaksi. Toimintaa on heti ensimetreiltä. Terminator 3 on parasta Arska leffaa pitkiin aikoihin ja vaikka se ei (aivan) edeltäjiensä tasolle pääsekkään on T3 tämän kesän huippu leffa.

Arska vetää kolmannen kerran roboottimaisen roolin Terminaattorina ja tämänhän Arska osaa jo hyvin. Ikä hieman painaa jo Schwarzeneggeriä, mutta terminaattori jaksaa hyppiä autojen päällä ja ottaa luoteja kehoonsa. Pahaa terminaattoria esittää muodokas kaunotar Kristanna Loken, jota on ilo katsella vajaat kaksi tuntia. T-X ei silti ole roboottina aivan yhtä kiinnostava, kuin T-1000. Terminarttu tuntuu hallitsevan kaiken mahdollisen ja mahdottoman, eikä sen voimia juuri määritellä. Nick Stahl on välillä hieman rasittava John Connorina, tai ainakin erilainen kuin edeltäjänsä Edward Furlong. Claire Danes tekee ihan hyvän roolin Johnin ensirakkautena, mutta mitään merkittävän hienoa kukaan näyttelijä ei saa aikaan, mutta eihän Terminaattorit ole ikinä näyttelijätöillä pilattuja.

Ohjauksesta vastaa Jonathan Mostow, joka hoitaa hommansa hyvin. Välillä Mostow käyttää turhia hidastuksia, jotka eivät haittaa, mutta eivät myökään luo leffaan visuaalista ilmettä. Loppujen lopuksi Mostow hoituu hommastaan kunnialla ja jopa yhtä hyvin, kuin Cameron edellisissä osissa. Käsikirjoitus on sopivan toiminnallinen ja humoristinen. Vitsiä heitellään varsinkin alussa ilmoille tiuhaan tahtiin ja vitsit kolahtavat (melkein) aina. Leffa ei muutenkaan toistele liikaa edeltäjiään, vaan välillä jopa irvailee niiden kustannuksella. Aikaisemmat Terminaattorit nähneet (kuten minä) saavat leffasta enemmän irti, kuin vain koneiden kapinan nähneet keltanokat, mutta viihdyttävä pätkä on kyseessä, olit sitten konkari tai maakrapu.

Terminator 3 on mahtava toimintaleffa, joka muokkaa aikaisempien osien juttuja ja näyttää muutenkin tuomionpäivän uudessa (ja lohduttomammassa) valossa. Väkivallalla ei mitenkään mässäillä. Tappamiset tapahtuu enimmäkseen kuvaruudun ulkopuolella, mutta on aika sadistista kun Kristanna Loken teurastaa teinipojan täysin tunteettomasti, vaikka sitä ei edes näytetä on teko todella karmiva. Action on näyttävää ja nopeaa, kyllästymisenmerkkejä ei leffassa ole ja pituutta olisi voinut olla vielä hitusen lisää. T3 on tämänkesän ”must see” leffa!

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 03.08.2003

Lisää luettavaa