Tappava Ase meininkiä tv-sarjan muodossa.

13.4.2017 01:39

Ohjaajat: ,
Alkuperäinen nimi:Lethal Weapon
Valmistusvuosi:2016

Lethal Weapon eli Tappava Ase päätettiin tehdä uudelleen televisiosarjan muotoon. Sarja on jonkinlainen reboot/remake tunnetusta elokuvasarjasta. Alkuperäiset elokuvat ovat itselleni todella lähellä sydäntä ja aika ajoin ne tulee katsottua uudellen, sillä Tappava Ase elokuvat ovat niitä parhaita buddycop elokuvia mitä on. Viidettä Tappava Ase elokuvaa huhuttiin useita vuosia, mutta sitä ei koskaan tullut, joten studio päätti tehdä siitä televisiosarjan. Meillä Suomessa tätä sarjaa voi katsoa Viaplayn kautta.

Sarjassa seikkailee elokuvista tutut hahmot uusien näyttelijöiden tulkitsemina. Sarjan pääosassa nähdään siis edelleen Martin Riggs (Clayne Crawford) ja Robert Murtaugh (Damon Wayans). Hahmot onkin päivitetyt versiot alkuperäistä ja lähes identtiset kaikissa osa-alueissa, mutta silti ei ole alkuperäisten näyttelijöiden Mel Gibsonin ja Danny Gloverin voittanutta. Toki uudet näyttelijät vetävät roolinsa ihan suhteellisen hyvin, mutta jotenkin koko ajan vain heitä vertaa alkuperäisiin näyttelijöihin. Sarjassa on myös muita tuttuja hahmoja Tappava Ase elokuvasarjasta ja lisää on ilmeisesti myös tulossa. Sarjassa nähdään myös muita tuttuja näyttelijöitä mm. Jordana Brewster ja Kevin Rahm.

Tämän sarjan Riggs ei aivan ensi tuntumalta ole yhtä hullu kuin elokuvan Riggs, mutta selvästi kaikki ei hahmolla ole kotona. Toki heti ensimmäinen jakso antaa selityksen Riggsin mielentilalle, joka on sama kuin elokuvissa mutta ehkä vielä pahempi. Kauden edetessä Riggs myös saavuttaa hulluudessaan samoja tasoja kuin elokuvissa. Murtaugh taas puolestaan on todella samanlainen kuin elokuvissa. Monet piirteet ja tavat sekä olemus on täysin sama kuin elokuvien hahmolla. Sarjan huomaa selvästi olevan remake alkuperäisistä elokuvista. Toki sarjamuodossa tapahtumia on paljon enemmän kuin vain neljässä elokuvassa. Sarja antaa muutenkin erilaisen tunnelman sijoittumalla 2000-luvulle, siinä missä elokuvat sijoittuivat suurin piirtein aina kyseisen elokuvan julkaisuvuoteen.

Ensimmäisen jakson on myös käsikirjoittanut Tappava Ase ja Tappava Ase 2 elokuvien käsikirjoittaja Shane Black, joten alkuperäinen tunnelma on vahvasti mukana. Ohjaajana ainakin parissa jaksossa toimii McG, joka tunnetaan parhaiten Charlien Enkelit elokuvien ohjaajana, sekä myös Terminator Salvation elokuvan ohjaajana.

Ensimmäisen jakson jälkeen en oikein ollut aivan varma mitä jatkolta odotan, mutta kyllä sitä täytyy varmaan jatkaa katsomista. Onhan kyseessä kuitenkin ihan mukiinmenevän oloinen sarja, eikä se ollut niin huono kuin pelolla odotin.

Sarjan edetessä huomaa paremmin että sarja toimii todella hyvin, vaikka sitä tulee silti kokoajan verrattua elokuviin (ainakin alussa). Silti se siis toimii hyvin omana itsenään. Sarja on siis oikein hyvä käännös elokuvista, eikä sarjan katsominen edellytä elokuvien näkemistä. Koska Tappava Ase elokuvat ovat legendaarisia, suosittelen niitä kaikille.

Useamman jakson jälkeen huomaa todella hyvin, kuinka hyvä sarja tämä itse asiassa on. Aina tulee myös odotettua innolla uutta jaksoa. Myös näyttelijät tuntuvat jo muutamien jaksojen jälkeen todella hyviltä rooleihinsa, varsinkin juuri Crawford (Riggs) ja Wayans (Murtaugh). Molemmat päänäyttelijät sopivatkin rooleihinsa todella hyvin ja tekevät hyvää jälkeä.

Kauden puolivälin paikkeilla en keksi juuri mitään huonoa sanottavaa sarjasta, vaikka toki niitä varmasti on enkä vain nyt niitä keksi. Ainoastaan sen, että moni tapaus selviää ehkä vähän liian helposti aina sopivasti jakson loppuun mennessä. Itse kaipaisinkin enemmän kaksiosaisia jaksoja tai jopa pidempiä tapauksia, jotka jatkuisivat esimerkiksi jakson päätapauksen taustalla. Muuten sarja on todella hyvä ja sitä katsoo mielellään aina lisää.

Kauden loppua kohden, jokainen hahmo tuntuu jo todella kotoisalta, eikä sarjaa enää vertaa Tappava Ase elokuviin vaan se toimii täysin itsenäisenä kokemuksena, mikä onkin hyvä asia. Kauden loppupuolella tulee mukaan myös tuttu hahmo elokuvist, eli mukaan tulee Leo Getz, jota Joe Pesci unohtumattomasti näytteli Tappava Ase elokuvissa. Tällä kertaa häntä näyttelee Thomas Lennon, joka valitettavasti ei pääse samalle tasolle Pescin kanssa. Silti on hienoa nähdä hahmo mukana myös tässä versiossa.

Kokonaisuutena kausi oli todella hyvä ja jatkoa jää ehdottomasti odottamaan. Ainoastaan toivon että seuraavalla kaudella on joku suurempi tarinakokonaisuus ja se yksi iso pahis ylitse muiden, jota kaudella nähtäisiin usein kiusaavan pääparia. Loppua kohden kausi vain paranee ja kyllä sieltä löytyy jopa jatkuvaa tarinaa. Kauden loppu myös petaa hyvin ja jännästi tulevaa, joten toista kautta odotellessa.

Suosittelen sarjaa ehdottomasti kaikille, jotka pitävät tämäntyylisestä menosta, niille jotka pitivät alkuperäisistä Tappava Ase elokuvista ja niille jotka pitävät näistä hahmoista, sekä tietenkin ihan vain kaikille, sillä kyseessä on tosi hyvä sarja.

Arvosteltu: 13.04.2017