Tapa, jolla tarina kerrotaan, on erittäin vangitseva.

26.10.2008 01:34

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:The Fugitive
Valmistusvuosi:1993
Pituus:130 min

Takaa-ajettu on vuoden 1993 elokuvasovitus aiemmin tuotetusta neljäkautisesta tv-sarjasta 60-luvulta. Ohjaajan pallilla istuu Andrew Davis, joka omaa kovin suppean elokuvauran, koostuen lähinnä toimintapainotteisista rynkytyksistä. Miehen elokuvissa ovat näytelleet muun muassa Steven Seagal ja Tommy Lee Jones, joista jälkimmäisellä on Takaa-ajetussakin merkittävä osa esitettävänään.

Tohtori Richard Kimblen vaimo murhataan, ja epäillyksi joutuu itse aviomies oletettuna motiivina rouva Kimblen huomattavat henkivakuutusrahat. Kimble väittää tiukasti, että murhaaja on yksikätinen mies, joka pääsi pakenemaan rikospaikalta. Todisteet puhuvat kuitenkin vastaan ja tuoretta leskeä odottaa kuolemantuomio. Kun matka vankilaan ei menekään suunnitelmien mukaan, Kimble onnistuu pakenemaan. Nyt hänen tavoitteenaan on saada todellinen syyllinen kiinni. Vahinko vain, että perässä on eräs liittovaltion sheriffi, jonka kanssa ei neuvotella.

Elokuvan peruspalaset ovat hyvin tutunomaiset. On takaa-ajettu ja häntä jahtaava virkavallan edustaja. On tuntematon murhaaja ja tämän tuntemattomat motiivit. Tapa, jolla tarina kerrotaan, on kuitenkin erittäin vangitseva ja katsoja liimautuu tiukasti kiinni penkkiin. Tunnelma saadaan luotua upeasti keskittymällä enemmän juonenkuljetukseen kuin toimintaan, välillä jännityksen luovaa musiikkia apuvälineenä käyttäen. Elokuva olisi voitu vetää helposti sörsseliksi liian nopealla etenemisellä ja liiallisilla toimintakohtauksilla, mutta Andrew Davis pitää tilanteen hallussaan kuin kapellimestari orkesterinsa koossa sulavasti tahtipuikkoa heiluttaen.

Richard Kimbleä näyttelee kaikkien tuntema karismaattinen Harrison Ford. Hänen tulkintansa vaimonsa menettäneestä mutta fiksusta takaa-ajetusta on vakuuttavaa. Myös Tommy Lee Jones tekee hyvän suorituksen Kimbleä jahtaavana kylmäpäisenä liittovaltion sheriffinä, mutta hänelle 1994 Oscar-gaalassa myönnetty sivuroolin Oscar tuntuu jokseenkin ansaitsemattomalta.

Takaa-ajetussa ei päästä kokemaan mitään ennennäkemätöntä, mutta juonenkäänteille on annettava arvoa, kun ne yllättävät jopa nykypäivänä. Popcornit ja muut naposteltavat saavat jäädä rauhaan yli kahden tunnin kestosta huolimatta, sillä seuraamalla tiivistunnelmaista jahtia Harrison Fordin saappaissa ei tylsyydelle ole sijaa.

Arvosteltu: 26.10.2008

Lisää luettavaa