Synkkää, surullista ja totta.

15.6.2003 18:45

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Bastard Out of Carolina
Valmistusvuosi:1996
Pituus:97 min

Mistä on tehty kaikkein koskettavimmat ja tunteikkaimmat elokuvat? Sodista? Ihmiskunnan tuhosta? Eijei. Tosi tapahtumista, jotka saattavat tapahtua juuri nyt ja ne repivät sinun sydämesi irti.

Tämä on tarina yksinhuoltaja äidistä jolla on kaksi tyttöä ja aviomies on kuollut. Sitten ilmaantuu uusi mies. Naimisiin mennään nopeasti, koska äiti näkee tämän miehen viimeisenä oljenkortena joutumasta sossun luukulle. Mies ei ole mitenkään kiva. Vanhempi tytöistä joutuu jatkuvasti tämän väkivallan uhriksi. Silti äiti sulkee silmänsä tältä ja ottaa miehen joka kerta takaisin, vaikka kotoa muutetaan. Tällaista ei voi tapahtua tietenkään missään muualla kuin Ameriikan syvällä etelässä olevassa junttilassa. Miehet litkivät kotitekoista viinaa ja ajelevat lava-autolla.

Elokuvaa voi verrata Lilja 4-everiin. Synkkää, surullista ja totta. Anjelica Huston toimii hyvin ohjaajana ja ei sievistele mitään vaan näyttää karvaan totuuden. Ron Eldradin tulkitsema isäpuoli, nostaa ihokarvat pystyyn joka kerta kun näkee hänet. Sakinhivutus elokuvassa on mannapuuroa silmille. Jena Malone, 12-vuotias tyttö on myös mahtava. Alistuminen isäpuolen kohteluun ja hiljaisena oleminen ovat kuin todellisesta tilanteesta. Jennifer Jason Leighin hahmo on myös sellainen, että nyrkkiä heristelee. Ukko otetaan takaisin vaikka oma tytär raiskataan. Tämä kohtaus on todella oksettava ja ihan kyynelehtii. Pistää myös miettimään miten näyttelijät ovat pystyneet tähän. Lapsinäyttelijä ja aikuinen mies tekevät raiskauskohtauksen. Onhan lapsenhyväksi käyttöjä ennekin filmattu, mutta tämä on kumminkin tapaus pahinta laatuaan. Tytär alistuu ja vaikka äiti tietäisi, hän ei puhu mitään.

Elokuvan lyhyys yllätti hieman. Eivätkös tällaiset ole yleensä hieman pidempiä. Loppukin oli aika omituinen. Kyllä parempaakin olisi voinut keksiä. Tämä on myös niitä elokuvia, joita kaikkien ei tarvitse nähdä kuten vaikka alle 12-vuotiaat. Liian sairasta ja todellista. Aivan kuin uutiset. Kumminkin vanhemmat katsojat ja hieman nuoremmat (kuten minä) rupeavat pohtimaan ihmiskuntaa, oikeutta ja Amerikkaa, tuota maailman mätäpaisetta.

Arvosteltu: 15.06.2003

Lisää luettavaa