Sopii luokitukseltaan hyvin kohelluskomedioiden lokerikkoon

21.8.2012 22:15

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Horrible Bosses
Valmistusvuosi:2011
Pituus:98 min

Lähinnä TV-sarjoja satunnaisesti kirjoittaneen Michael Markowitzin kyhäilemä Kaameat pomot (Horrible Bosses) lojui vuosikausia tuottajien pöytälaatikoissa, kunnes viimein vuonna 2011 se paukahti markkinoille Seth Gordonin ohjaamana. Tekijäpoppoo on kauttaaltaan nimetön, mutta näyttelijäkaarti varsin vakuuttavaa luettavaa. Kriitikot ovat tätä komediaa ylistäneet ja elokuvateatterikierroksella se keräsi tekijöiden lompakoihin komeat voitot, moninkertaistaen budjettinsa.

Näihin alkutietoihin peilattuna Kaameat pomot oli kaamea pettymys. Ajatus kierojen ja häikäilemättömien pomojensa diktaattorimaisen otteen alla pinnistelevien työntekijöiden takaisinmaksusta kuulostaa kuluneelta, mutta kun ajatukseen lisätään pykälä esimiehien kylmästä salamurhaamisesta, saadaan aikaan linjasta poikkeava musta komedia. Siihen keskinkertaisuuden ylittäminen sitten jääkin. Muutamasta hauskasta letkautuksesta huolimatta elokuva talsii pitkin tuttuja ja turvallisia polkuja, päätyen varsin tavanomaisten komedioiden kerhoon. Mustaa komediaa ei esiinny kuin ajatuksen tasolla.

Heti kun leffan kulkusuunnan tajuaa, ei yllättäviä juonenkäänteitä juurikaan tapahdu ja lopetus läsähtää maahan kuin siivetön lentokone. Kaameat pomot sopii luokitukseltaan hyvin kohelluskomedioiden lokerikkoon, josta löytyy viime vuosien osalta paljon hauskempiakin tuotoksia. Huumori on pääosin latteaa ja 97% elokuvan ajasta kaveruksien touhuilua saa seurata naama pokerilla. Käsikirjoittajat olisivat saaneet sijoittaa dialogin terävyyteen hieman enemmän työtunteja.

Toteutus voisi tosin olla huomattavasti tönkömpääkin, mutta osaavat näyttelijät pelastavat paljon. Tarpeekseensa pomojensa kettuilusta saaneet päänäyttelijät Jason Bateman, Jason Sudeikis ja Charlie Day ovat kaikki hyviä valintoja komediaan ja tässä teoksessa varsinkin kolmikosta jälkimmäinen loistaa jo pelkällä olemuksellaan. Dayn persoonallinen ääni kruunaa roolityön, ja on ihme mikäli miestä ei tulevaisuudessa enemmän hauskuutuksissa nähdä. Sivurooleissa Kevin Spacey ja Colin Farrell muuntautuvat onnistuneesti universumin ärsyttävimmiksi kusipäiksi, jota heidän hahmoiltaan juurikin vaaditaan. Jennifer Aniston ei ärsyttävyysrajaa ylitä hyvässä eikä pahassa, mutta toimii vilauttelevana seksuaalihäirikkönä mainiosti silmän ruokana. Jamie Foxx esittää sivuroolissaan katujen kovaa jätkää, aiheuttaen väkisinkin pari naurun pyrskähdystä. Ja nähdäänpä elokuvassa myös muuan Donald Sutherland.

Liikoja elokuvalta ei kannata odottaa, mutta loistavien näyttelijöiden vuoksi Kaameat pomot on kertakatsomisen arvoinen raina. Sopii nollausleffaksi erityisesti rankan työpäivän jälkeen, jolloin oma pomo on aiheuttanut vastaavanlaisia radikaaleja ajatuksia mieleen…

Arvosteltu: 21.08.2012

Lisää luettavaa