Sarjana toimivampi, tuskin kenellekkään mikään yllätys.

19.3.2003 19:05

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Raid
Valmistusvuosi:2003
Pituus:125 min

Muutamia vuosi sitten Harri Nykäsen kirjoista päätettiin tehdä tv-sarja. Raid oli tämä sarja ja se paisui niin suureksi että elokuva olisi vain ajan kysymys.

Raid on tulossa cowboy kaverinsa kanssa Venäjältä takaisin Suomeen tapaamaan rakastamaansa naista. Heebot jäävät kuitenkin tullissa kiinni ja joutuvat vankilaan, jossa komisario Jansson kertoo Raidille tämän naisen olevan kuollut tuhopoltossa. Syylliset ovat jo kiinni mutta jotenkin Raid ja Jansson tuntevat ettei juttu ole niin yksinkertainen.

Raid tuli katsottua tv:stä molempina esityskertoina ja täytyy myöntää että se on parhaita kotimaisia tv-sarjoja. Raid toimii silti (tietenkin) sarjana paremmin kuin elokuvana. Jotenkin välillä tuntuu että leffa etenee turhan nopeallla tempolla ja kuitenkin leffa oli loppujen lopuksi aivan ylipitkä. Kai Lehtinen on synkkänä antisankarinimamme mainio eikä Oiva Lohtanderkaan Janssonina huono ole. Parasta leffassa onkin kuin nämä 2, ammitillisesti kuin yö ja päivä mutta tavallaan moraalisesti samoilla linjoilla liikkuvat hebut, mumisevat nasevat repliikit toisilleen. Näyttelijätyö on muutenkin mainiota kuten Suomalaisissa suuremmissa elokuvissa aina, varsinkin Jorma Tommilan roolityö pitänee erikseen mainita niin upeasta heppu tulkitsee synkän legioonalaisen.

Huumoria leffassa on kuin Pekka Puupää sarjoissa yhteensä, mutta koska vitsejä on paljon eivät ne kaikki naurata, edes virnuiluta, mutta onneksi suurin osa vitseistä on todella hauskoja. Hahmot ovat hyvin kirjoitettuja ja omaperäisiä. Löytyy niin katu-jalkapallon kruunamaton kuningas kuin perse kipuja kestämään joutuva Arska.

Raid ei ole mikään kovinkaan toiminnallinen leffa, vaan lähinnä jännäri. Osa toiminta kohtauksista on tehty hienosti mutta poikkeuksiakin löytyy. Leffan juoni on myös välillä turhan sekava ja itseasiassa aika typerä. Myös kunnon käsikähmää ja varsinkin sitä viimeistä ja ratkaisevaa taistelua jää kaipaamaan (sarjassa oli upea loppukohtaus jossa Tapio Liinoja ja Kai Lehtinen ottivat toisistaan mittaa aseilla). Sarjan pääpahis oli myös huomattavasti parempi kuin leffan kierot bisnesmiehet.

Kokonaisuutena Raid ei ole niin hyvä kuin sen olisi pitänyt olla, mutta mukavaa toimintaa/jännitystä se silti on. Siinä on säilynyt se Suomalainen maku (onko se nyt hyvä vai huono asia jää katsojan omaksi mielipiteeksi). Raid oli sarjana toimivampi mutta se tuskin oli kenellekkään mikään yllätys.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 19.03.2003

Lisää luettavaa