Roskaleffa isolla R:llä.

14.9.2011 23:52

Arvioitu elokuva

Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Machete
Valmistusvuosi:2010
Pituus:105 min

Muutama vuosi sitten Robert Rodriguez ja Quentin Tarantino julkaisivat kahtijaetun Grindhousen, jonka parempaa puolta edusti Tarantinon Death Proof. Rodriquezin Planet Terrorin heikkous oli sen paikoittainen hajanaisuus. Grinhouse-paketin välissä nähdystä trailerista kehkeytynyt ohjaajan uutukainen ei syyllisty siihen ja väkivallastakin on tehty tyylikkäämpää.

Elokuvan hurjaan meininkiin sekoitettuna melko turha juoni menee siis niin että Machete Cortez (Danny Trejo) on liittovaltion poliisi, joka elokuvan alkaessa joutuu näkemään vaimonsa kuoleman huumepomo Torrezin (Steven Seagal) toimesta. Kolme vuotta myöhemmin hän on laiton työläinen Texasissa. Bisnesmies Michael Booth (Jeff Fahey) tarjoaa tälle 150 000 dollaria senaattori McLaughlinin (Robert De Niro) tappamisesta, mutta se osoittautuukin yritykseksi tappaa tämä laiton siirtolainen. Tämä ei hoidukkaan niin helposti, kun kyseessä on Machete, niin päitä alkaa lennellä. Mukaan sotkeutuu myös agentti Sartana Rivera (Jessica Alba) ja verikekkerit ovat valmiit alkamaan.

Ensinnäkin, Machete ei ole vakavasti otettava elokuva. Se on päätöntä menoa alusta loppuun. Väkivalta on raakaa, mutta huumoritäytteistä. Siksipä Machete ei ole vaikea elokuva herkemmillekkään katsojille. Elokuvan huumorista esimerkkinä: yhdessä kohtauksessa erään miehen suolesta Machete tekee itselleen köyden.

Näyttelijät hoitavat hommansa pääosin oikein mallikkaasti. Päärooleihin on saatu tunnettuja nimiä, kuten alan taiturit Trejo, De Niro ja Seagal, joiden rooleissa ei ole mitään moitittavaa. Agentti Sartanan roolissa Jessica Alba tekee mukiinmenevän suorituksen, jos hänen muita roolitöitään tähän verrataan. Ja onhan häntä aina kiva katsella. Toinen tunnettu nimi naisnäyttelijöiden joukossa on Lindsay Lohan Michaelin tyttärenä Aprilina. Hänen roolisuorituksena ei pääse muiden tasolle, mutta se, että näyttelijätär uskaltaa näyttää rintansa valkokankaalla ja räiskii nunnapuvussa kovilla, on vain parempaan suuntaan menoa hänen aikaisempiin rooleihinsa verrattuna.

Machete on roskaleffa isolla R:llä. Se myös tarkoitaa sitä, että juoni jää melko taka-alalle tissien ja suolenpätkien ilmestyessä ruudulle. Hyvän juonen enempi käyttö olisi tässä tapauksessa saanut aikaiseksi jotain ehkä korkealuokkaisempaa, mutta herra Rodriguezin käsissä elokuvan jättäminen tälläiseksi oli parempi vaihtoehto. Hänen ystävänsä Tarantinon käsissä siitä olisi tullut ehkä vielä hienompaa. Machete on erinomaista viihdettä, jonka pääosin vahvat roolisuoritukset ja vauhdikas meno tekevät siitä melko nautittavan katselukokemuksen.

Arvosteltu: 14.09.2011

Lisää luettavaa