Piirakka-trilogian persoonattomin ja tylsin osa.

2.5.2006 00:55

Arvioitu elokuva

American Pien luoja Adam Hertz keksi varmasti satamiljoonaa syytä siihen, miksi kassamagneettikomedialle tarvitsi kirjoittaa jatko-osa. Syistä 99% oli puhtaasti rahastuksen ihanuudesta johtuvia, ja moinen seikka paistaa AP II:n huolettoman teinibilemeiningin lävitse.

Hertzin rinnalla ykkösosassa toiminut James B Rogers sai kunnian siirtyä ohjaajan pallille, vaikka 2000-luvun heikoimpiin komedioihin lukeutuva Ei voi olla totta –debyytti ei moiseen olisi oikeuttanut. Eikä Rogersin poju tälläkään kertaa ihmeitä tee: Amerikan Piirakan kakkososa jää trilogiassa kaikista persoonattomimmaksi osaksi (ja American Pie presents Band Camp –leffahan ei siis kuulu virallisiin osiin mitenkään). Vähäpukeisia ja hölmöileviä ihmisiä on nähty paremminkin kasatuissa leffoissa.

Juoni on tarkka kopio ensimmäisen osan vastaavasta: jälleen haluttaa niiiiiin kovasti, jälleen nolottaa vielä enemmän ja jälleen lopussa on Isot Bileet. Onneksi, sillä muutenhan poikajoukko olisi nolannut itsensä aivan turhaan. Varsinkin Nolojen Tilanteiden Poika –tittelin itselleen napannutta Jimia (Biggs) pannaan taas halvalla. On väärin sanoa, että AP 2 olisi umpisurkea leffa tai syyttää sitä ideattomuudesta – kuinka moni komediajatkis on edes yrittänyt tarjota mitään uutta? Silti vitsien tason voi myöntää pudonneen: jo tylsyyttä henkivä intro kertoo mihin suuntaan on menty. Tuttu pieni vilautusosio, pissahuumorin (sanan varsinaisessa merkityksessä) lisääminen ja aurinkovoiteelta sekä jenkkioluelta tuoksahtava ”Kauniiden ihmisten rantabileet, uujee!” –asenne ovat silkkaa pakkopullaa.

Leffan sankarien mukaan lopun (jo kertaalleen nähdyt) bileet ovat ehkä häröt, sekopäiset ja hillittömät, mutta samaa en sanoisi itse leffasta. Varsinkaan kun Jimin kiimaisia itsensäliimailuja (taas sanan varsinaisessa merkityksessä, huh…) tahdittaa ennätysmäisen lattea ja pakolla parsittu kokoelma jenkkirockia. Genressään (=teinikomedia alapäähuumorilla) AP 2:n pari pointsia on keskitasoa, ellei ylikin, mutta yllättävän hyvin kasassa pysyneessä Piirakka-trilogiassa hävettävän vähän.

Arvosteltu: 02.05.2006

Lisää luettavaa