Parhaimpia kauhuelokuvia.

1.1.2004 15:18

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:E tu vivrai nel terrore - L'aldilà
Valmistusvuosi:1981
Pituus:83 min

Italialainen kauhuohjaaja Lucio Fulci yhdistää kauhun, zombit ja helvetin The Beyond elokuvassaan, joka iästään huolimatta on yksi parhaimpia kauhupätkiä, eikä aika ole kohdellut kaltoin.

Louisiana 1927. Ryhmä miehiä hakkaavat ketjuilla miestä, joka oli avannut tien helvettiin. Lopulta hänet ristiinnaulitaan hotellin alakertaan.
Louisiana 1981. Nykistä palaava nainen ostaa vanhan hotellin, ja päättää kunnostaa sen uuteen kuntoon. On vain yksi ongelma: hotelli on yksi seitsemästä teistä helvettiin, ja tie on nyt uudelleen avattu. Kohta porukkaa alkaa kuolemaan mitä hienoimmin tavoin.

Teki hyvää katsoa pitkään aikaa kunnollista kauhua, kun on tullut katsottua pelkästään hauskoja teinikauhuleffoja a´la Freddy tai muita surkeita kauhupätkiä. Moneen vuoteen ei ole tullut kunnollista kauhupätkää, joka todellakin pelottaisi joissakin kohtauksissa. Toki 28 Days Later oli hemmetin hyvä, mutta siihen melkein jääkin 2000-luvun kunnon kauhutuotanto. Monet varmaankin ovat jääneet klassikoiden, kuten Beyondin, katsomiselta, ja sitten sanovat Ringin olevan sitä parasta kauhua. He eivät ole todellakaan nähneet mitään, nimittäin nämä vanhat kauhupätkät ovat sitä parasta.

The Beyond pystyy shokeeraamaan muutamalla kohtauksellaan, ja lyhyestä pituudestaan huolimatta leffasta löytyy helmikohtauksia, jotka suoraan päihittävät jopa uudet kauhuleffat. Oma lempikohtaukseni oli hämähäkkikohtaus, jossa hämikset repivät kasvot hajalle. Loistava kohtaus, ja verinen. Eikä kohtaukset jää siihen, leffasta löytyy mm. kaksi hienoa kohtausta, jotka liittyvät silmiin. Toisessa lävistetään ja toisessa revitään irti. On varmaankin turha sanoa, ettei tällaisia leffoja enää tehdä.

Vaikka elokuvan aihe on helvetti, ei siinä onneksi ole mitään Jeesus-höpinöitä. Eli leffan aikana ei tule mitään pappeja puhumaan, että usko Jeesukseen niin selviät kaikesta. Mistään uskonnollisesta leffasta ei ole kyse. Itse helvetin zombit tulevat vasta elokuvan loppupuolella kunnolla mukaan, ja ovat samanlaisia kuten olemme tottuneet näkemään. Zombit ovat hitaita ja kuolevat siten, että ammutaan aivoihin. Elokuvan alkupuolella olevat kuolemat ovat niitä hienoimpia, joissa on mukana hämähäkkejä, ja muita eläviä kuolleita.

The Beyond on parhaimpia kauhuelokuvia, mitä on tehty, ja onkin Fulcin yksi parhaimpia. Elokuvan musiikki on yksi tunnelman luojia, ja Fulci hoitaa loput, joihin kuuluu zombit, kauhu ja helvetti.

Arvosteltu: 01.01.2004

Lisää luettavaa