Palautti uskoni kotimaiseen elokuvataiteeseen.

29.7.2003 01:10

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Raid
Valmistusvuosi:2003
Pituus:125 min

Raid on sekä tv-sarjana että koko illan elokuvana kovan luokan eliittiä, upea taideteos suomalaisista ja huuto yhä enemmän yksityisempää yhteiskuntaa vastaan. Kaikkien levottomien morrisoneiden jälkeen se palautti uskoni kotimaiseen elokuvataiteeseen kertaheitolla.

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät pari vuotta tv-sarjan jälkeen. Kulkurimainen anti-sankari Raid(Kai Lehtinen) kiertelee Venäjää yhdessä hervottoman kaverinsa Ratsumiehen(Markku Maalismaa) kanssa. He päättävät palata Suomeen liiketoimien ja Raidin rakastetun Tarjan(Mari Rantasila) takia. Vaalimaalla he kuitenkin jäävät kiinni ja joutuvat poliisin kynsiin.

Samaan aikaan Janssonia(Mestarillinen Oiva Lohtander) vaivaa Maailmanpankin mielenosoituksessa tapettu mielenosoittaja. Oliko kyseessä vahinko vai kylmäverinen murha?

Lopulta Raidin päästyä Helsinkiin Jansson kertoo hänelle Tarjan kuolleen Uusi Voima-lehden toimituksen tuhopoltossa. Raid päättää kostaa, kerää kasaan vanhan jengin, hakee Sundmanin( Leo Jokel…eikun Juha Muje) henkisestä valmennuksesta lapinlahdesta ja lähtee Amok-juoksulle puhdistamaan yhteiskuntaa…

Raid on elokuvanakin loistavaa ja mukaansatempaavaaa työtä. Teos onnistuu tarjoamaan yhteiskunnallista kritiikkiä ja kyynistä mutta eloisaa huumoria. Yhteiskunnan pohjasakka osoittautuu loppujen lopuksi paljon sympaattisemmaksi sakiksi kun loistoristeilijöillään kyyhöttävät niljakkaat liikemiehet.

Raidin jengi perse-Arskoineen toimii heidän puolestapuhujinaan.

Näyttelijät ovat huippuluokkaa. Hyviä on aivan liikaa tässä listattaviksi, mutta loistavia ovat Kai Lehtinen, Mari Rantasila, mestarillinen Oiva Lohtander, Pekka Huotari sekä Juha Muje Sundmanina. Mikäli kyyninen huumori ja suomalainen asenne ja ehkä paras suomalainen elokuva tänä vuonna kiinnostaa, katso ihmeessä. Myös tv-sarja on katsomisen arvoinen.

Arvosteltu: 29.07.2003

Lisää luettavaa