Romanovin kivet. Siinä on haukuttu kotimainen elokuva jossa yritettiin ensimmäisen kerran tehdä suuren luokan toimintaelokuvaa suomalaisittain. Lopputulosta on haukutta lähes kaikkialla kalkkunaksi ja itse olin valitettavasti onnistunut missaamaan elokuvan. No, kun televisio päätti näyttää elokuvan uusintana niin pakkohan ruudun ääreen oli liimautua ja katsoa miten kotimainen action luonnistuu.
Ja ihan hyvinhän se luonnistui. Itse ihan yllätyinkin kuinka viihdyttävä Romanovin kivet oli ja elokuva päihittääkin monet amerikkalaiset ö-luokan äksönleffat. Tietysti jenkkileffojen apinointia leffassa nähdään lähes tauotta ja se saattaakin ärsyttää monia mutta allekirjoittaneelle se vain lisäsi katselunautintoa kun pystyi nauramaan jo puhkikuluneille kliseille.
Ja juonihan on perinteinen ryöstösaaliin piilottaminen ja sen etsiminen. Tony (Santeri Kinnunen) ja Patrick (Samuli Edelmann) ovat kaveruksia jotka tekevät keikkoja isolle kiholle. Tällä kertaa tehtävänä olisi lähettää suunnattoman arvokkaat venäläiset jalokivet oikeaan osoitteeseen ryöstämälle ne vääriltä omistajilta. Keikka menee hyvin vaikka se lipsuikin suunnattomaksi verilöylyksi. Kaverukset piilottavat timantit Lapin maastoon ja palaavat pitkän ajan jälkeen hakemaan niitä. Valitettavasti timantit ovat kadonneet mystisesti mutta kaverukset eivät luovuta helpolla. Siitähän seuraa runsaasti takaa-ajoja ja ampumisia.
En erityisesti pidä Aleksi Mäkelän tuotannosta mutta Romanovin kivet kolahti ihan mukavasti meikäläiseen. Ehkä juuri sen takia että se on hupaisa B-luokan toimintaelokuva, joka sisältää runsaasti tahatonta huuomoria ja hilpeää toimintaa (etenkin lopun takaa-ajo varmistaa takuuvarmat naurut kaikessa kökköydessään). Ja tämä kaikki tietenkin oikeassa seurassa nautittuna. Harmi vain että suomenmaallla ei enää tämän jälkeen saatu tälläistä aikaan.
Kaikenkaikkiaan Romanovin kivet on viihdyttävä elokuva, joka on kohtalaisen hyvä yritys saada aikaan kotimaista toimintaelokuvaa. Turhan paljon haukuttu elokuva täytyy katsoa oikeassa mielentilassa jos siitä haluaa nauttia. Kaiken kruunaa vielä Kinnusen ja Edelmannin yritykset olla Suomen Stallone ja Schwarzenegger. Näiden muskeliveikkojen tasolle ei kyllä päästä mutta kyllä poikien kruisailua on hauska seurata. Eli harvinaista kotimaista B-luokan toimintaa olisi tarjolla josta ei kannata jäädä paitsi camp-viihdyttävyytensä takia.
nimimerkki: Mask