Naulitsee takamuksen sohvaan aina asetelman ylösalaisin kääntävään loppuunsa asti tehokkaammin kuin mikään muu elokuva ikinä.

27.3.2008 12:43

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Shawshank Redemption
Valmistusvuosi:1994
Pituus:137 min

Kaikkien aikojen paras elokuva, jolla kaikkien aikojen epäonnistunein suomennos. Niin voi sanoa vain yhdestä pätkästä. Shawshank Redemption pesee sisarelokuvansa Vihreän Mailin mennen tullen. Se ei omaa samanlaista taianomaisuutta, mutta on juuri realistisuudessaan paljon purevampi ja ajatuksia herättävämpi. Toisaalta näiden kahden elokuvan henki muistuttaa kovasti toisiaan. Ihmisten välinen vuorovaikutus ja tahdonvoima on molempien teemana, joskin ne korostuvat, kun kerronta keskittyy lähinnä vankien näkökulmaan. Yhteen hiileen puhaltaminen on aina voimakkaimmillaan kurjuuden keskellä. Kaveria ei jätetä, ainakaan lopullisesti.

Vankilapakoelokuva on jo vanha keksintö. Hienoa jälkeä tehtiin Clint Eastwoodin Pako Alcatrazista -elokuvassa vuonna 1979 kuin myös Steve McQueenin Suuressa Pakoretkessä 1963 ja Papillonissa kymmenen vuotta myöhemmin. Kaikesta huolimatta Shawshank tarjoaa uutta. Suljettuun ympäristöön sijoittuvissa elokuvissa käsikirjoitus erityisesti dialogin osalta astuu parrasvaloihin. Tarantinon Reservoir Dogs onnistuu omassa varastohallissaan ja The Chase maantiellä kiitävässä bemarissaan. Taitavan ohjauksen voimaa ei niin ikään saa missään tapauksessa aliarvioida, etenkään elokuvassa, jonka kohtauksista jotkut onnistuvat liikuttamaan ihan kyyneliin asti.

Ovatko näyttelijävalinnat sitten oikeita? On myönnettävä, että Tim Robbinsilta en odottanut näin hyvää jälkeä. Mies tekee ensiluokkaista työtä, ja on loppujen lopuksi vaikeaa kuvitella ketään toista, jonka pinnasta viileä ja sisältä kupliva raivo ilmentyisi yhtä kutkuttavasti. Morgan Freeman tekee takuutyötä ja sivuhenkilöt kuten kirjastonhoitaja Brooks ovat yksinkertaisesti Oscarin arvoisia joka ikinen.

Shawshank Redemption naulitsee takamuksen sohvaan aina asetelman ylösalaisin kääntävään loppuunsa asti tehokkaammin kuin mikään muu elokuva ikinä. Kyseessä on eittämättä elokuvahistorian täysosuma vertaansa vailla. Paljon ylistetyt Kummisedät jäävät tunnelmassa auttamatta jälkeen, eikä Coppolan mestarillinen ohjaus kaikesta huolimatta onnistu luomaan yhtä valloittavaa maailmaa, jonka on valmis ottamaan omakseen. Jos Shawshankin kannessa lukisi ”Perustuu tositapahtumiin.” sen voisi jopa uskoa. Uskomaton seikkailu, jonka haluaisi olevan totta.

Arvosteltu: 27.03.2008

Lisää luettavaa