Mitään erityisen vakavaa elokuvalta ei sovi odottaa, mutta ei romanttiselta komedialta kai tarvitsekaan.

17.6.2011 10:06

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:L'arnacoeur
Valmistusvuosi:2010
Pituus:105 min

Tämän kesän romcom-tarjonnasta löytyy perinteisten Hollywood-tuotantojen rinnalla myös ranskalainen romanttinen komedia. Elokuvan kotimaasta huolimatta ei tarvitse pelätä saavansa uutta aaltoa tai (teko)taidetta, Heartbreaker tarjoaa kilpailijoidensa tavoin roppakaupalla kauniita ihmisiä, kiihkeitä katseita ja aurinkoisissa maisemissa hassuttelua.

Alex (Romain Duris) pyörittää sisarensa Mélanien (Julie Ferrier) ja tämän miehen Marcin (Francois Damiens) kanssa omalaatuista ihmissuhdeyritystä. Kolmikko kiertää pelastamassa onnettomissa parisuhteissa riutuvia naisia, jotka eivät itse ymmärrä huonoa jamaansa. Melánie ja Marc hoitavat käytännön järjestelyt, Alex on titteliltään sydäntensärkijä; mies iskee onnettomat naiset ja saa nämä jättämään vätysäijänsä. Vaikka yrityksellä on periaate, ettei se hajota onnellisia parisuhteita, pitää siitä anteliaan työtarjouksen ilmaantuessa joustaa. Alamaailman pikkupomo Van der Becq (Jacques Frantz) haluaa estää tyttärensä Julietten (Vanessa Paradis) häät englantilaisen Jonathanin (Andrew Lincoln) kanssa, vaikka pari silminnähden onnellinen onkin. Alex käsikirjoittaa itsensä Julietten elämään ja päättää saada naisen rakastumaan itseensä, ja tietysti onnistuu sotkemaan soppaan omankin sydämensä.

Monacon äveriäissä maisemissa tapahtuva elokuva on Hollywoodiin sijoittuvia vertaisiaan viihdyttävämpi. Duris on karismaattinen veijarihahmo, jonka rinnalla Paradis’n kohtalokas sankaritar ei kalpene, samalla kun Ferrierin ja Damiensin hahmot tuovat tarinaan kaivattua komiikkaa. Myös musiikin käyttö leffassa on toimivaa, mukavasti svengaava funk-poljento potkii leikkausta reippaasti eteenpäin. Tarina sen sijaan pitää sisällään aivan liikaa sitomattomia langanpäitä. Van Der Becq haluaa estää tyttärensä onnellisen avioliiton, mutta kukaan ei tiedä miksi. Alex on velkaa jättimäisiä summia jollekin rikollispomolle, minkä takia työkeikan onnistuminen on erityisen tärkeää, mutta velkoja ei selitetä mitenkään. Vaikka Alexin duuni eettisyyden ja hyvän maun rajoja vavisutteleekin, laitonta se ei ole, eivätkä miehen yhteydet alamaailmaan ole mitenkään perusteltuja.

Vakavasti ajateltuna elokuvan teema on röyhkeä ja kaikkea muuta kuin romanttinen. Ammatti-playboy hajottaa häitään järjestävän, onnellisen pariskunnan suhteen koska morsmaikun mafiosoisä käskee. Ja mitä jää? Muhinoivat playboy ja morsian sekä alttarille hylätty, kohtaloonsa syytön sulhanen. Sulhasen hahmo jätetään yleisölle tosin etäiseksi, ettei kenenkään tarvitsisi sääliä nöyryytettyä miestä, mutta tosielämässä tilanne olisi todennäköisesti toinen. Tosielämään ei tällaisia tarinoita tietenkään pitäisi verrata, että väliäkö sillä hylätyllä sulhasella. Kyllä morsiamen nymfomaanikaveri sille epäonnistuneiden häiden jälkeen kuitenkin antaa.

Heartbreaker on tasaisen kevyttä ja viihdyttävää ajanvietettä, joka sopii mukavasti kesän sadepäivien täytteeksi. Mitään erityisen vakavaa elokuvalta ei sovi odottaa, mutta ei romanttiselta komedialta kai tarvitsekaan. Karismaattiset, kauniit ihmiset ja hymyilyttävät vitsit riittäköön.

Arvosteltu: 17.06.2011

Lisää luettavaa