Mihin on hävinnyt ensimmäisestä elokuvasta tuttu vauhdikas sanailu ja pureva huumori?

31.7.2006 22:05

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
Valmistusvuosi:2006
Pituus:150 min

Vuonna 2003 ilmestynyt ensimmäinen Pirates of the Caribbean -elokuva toi merirosvoelokuvat jälleen valkokankaille ryminällä. Elokuva oli täynnä vauhtia, loistavaa huumoria ja ennen kaikkea elokuvassa oli Jack Sparrow. Leffan menestys oli niin valtava, että oli vain ajan kysymys milloin siihen tehdään jatko-osa. No, niitä päätettiinkin tehdä kerralla kaksi ja ensimmäinen näistä on nyt täällä, Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu.

Elokuvan juoni on käsitelty nopeasti. Jack Sparrow (Johnny Depp) on sielunsa velkaa legendaarisen Lentävä hollantilainen -laivan kapteenille Davy Jonesille (Bill Nighy). Jotta Jack ei joutuisi luopumaan sielustaan, hänen on löydettävä Kuolleen miehen kirstu, jossa legendan mukaan on Davy Jonesin sydän. Erinäisten syiden takia, moni muukin haluaa löytää kyseisen kirstun. Eli juonta pitäisi olla juuri riittävästi viihdyttävää ja vauhdikasta seikkailuleffaa varten. Näin ei kuitenkaan Kuolleen miehen kirstun kohdalla ole, valitettavasti.

Ensinnäkin elokuva on aivan liian pitkä näin ohueen juoneen, huikeat kaksi ja puoli tuntia. Tässä on suoraan 30-45 minuuttia liikaa. Ja jälleen herää kysymys, miksi nykyään kaikesta täytyy tehdä trilogia? Miksi Piratesista ei voitu tehdä Indiana Jones -tyylistä sarjaa, jossa jokainen elokuva olisi oma kokonaisuutensa? Elokuva kärsii aivan liikaa siitä, että sillä ei ole varsinaista loppua. Tietyt asiat ja ratkaisut eivät saa tyydyttävää selitystä, joten leffa ei yksinkertaisesti toimi itsenäisenä teoksena. Tämänkin ongelman kanssa olisi voinut elää, jos elokuvan toteutus olisi ollut edes keskinkertainen. Mustan Helmen kirouksesta tuttuja hahmoja kyllä vilisee, mutta mihin on hävinnyt ensimmäisestä elokuvasta tuttu vauhdikas sanailu ja pureva huumori? Kuolleen miehen kirstussa huumori on liian lapsellista, enemmän visuaalista kuin verbaalista. Sankarit voivat tippua vaikka kilometrin ja heille ei käy mitään. Tulee väistämättä fiilis, että käsikirjoitusvaiheessa on ajateltu liikaa kahta elokuvaa yhtä aikaa ja näin unohdettu, että toisen osankin täytyisi toimia itsenäisenä elokuvana, ei vain kolmannen osan esinäytöksenä.

Mutta on elokuvassa jotain hyvääkin. Ensimmäisestä osasta tutut upeat visuaaliset efektit ovat jälleen henkeäsalpaavia. Elokuvaa katsottaessa tulee välillä olo, että olisi oikeasti merirosvolaivan kyydissä keskellä tyrskyävää merta. Lisäksi musiikkipuoli on edelleen kunnossa. Tutut teemat toimivat ja tuovat eloa moniin kohtauksiin. Ja Johnny Depp? Niin, Johnny Depp on jälleen Johnny Depp. Mies omaksuu kyllä roolin kuin roolin ja Jack Sparrow on ehkä Deppiä parhaimmillaan. Mutta ei hänkään pysty pelastamaan surkeaa käsikirjoitusta. Miehen vuorosanat ovat niin tyhjiä, että elokuvan aikana Jack Sparrowiin ehtii kyllästyä!

Muista hahmoista sen verran, että Davy Jonesia katsoessa tulee todella ikävä ensimmäisen leffan Geoffrey Rushin esittämää kapteeni Barbossaa. Bill Nighyssä ei vain ole samaa karismaa, mitä Rushissa on. Muutenkin hahmot jäävät huomattavasti ontommiksi kuin ensimmäisessä leffassa. Ja näyttelijöiden suorituksissa olisi paljonkin toivottavaa. Jos Johnny Depp on kuin Harrison Ford Tähtien sodissa, niin Orlando Bloom on kuten Mark Hamill. Miehen repertuaariin ei kuulu kuin yksi tai kaksi ilmettä. Ja Keira Knightley. Miten tämä nainen on koskaan voinut olla edes ehdolla Oscarin saajaksi? Ainakin Kuolleen miehen kirstussa esitys on taattua Razzie -kamaa.

Kaiken kaikkiaan Kuolleen miehen kirstu on huomattavasti huonompi kuin Mustan Helmen kirous. Onko kyseessä sitten vain esiosa, ja elokuva jää sen takia näin ontoksi, vai onko tämä sitten se taso mitä tästä merirosvoilusta enää saadaan irti? Kaikki selviää vuoden päästä, kun kolmas osa tulee elokuvateattereihin. Ainakin Kuolleen miehen kirstun loppu oli kuin suoraan Lostista tai 24:tä ihmeellisen cliffhangerinsä kanssa, että eiköhän viimeinen osakin täydy käydä katsomassa. Odotukset sitä kohtaan ainakin tulevat olemaan huomattavasti pienemmät kuin Kuolleen miehen kirstua kohtaan. Eipähän pety yhtä pahasti.

nimimerkki: OutlawPuppet

Arvosteltu: 31.07.2006

Lisää luettavaa