Melkoisiin mittoihin kasvava megailotulitus Transformersia kaikilla herkuilla.

24.6.2017 18:17

10 Vuotta sitten vuonna 2007 Michael Bay ja Steven Spielberg päättivät laittaa kokoillan elokuvaksi Hasbron muuntautuvat Transformers robotit ja pistää heidät selvittämään välejään maapallolla. Transformers menestyi sen verran hyvin, että jatko-osia alkoi tupsahdella Revenge of the Fallen:2009, Dark of the Moon:2011, Tuhon Aikakausi:2014 ja nyt elokuvasarja on tullut jo viidenteen osaansa. Moni varmasti toivoi koko homman päättyvän edelliseen osaan sekavan tympeään ja hengettömään Transformers: Tuhon Aikalausi elokuvaan, mutta niin vain Michael Bay vielä räjäytti yhden Transformersin lisää. Transformers: Viimeinen Ritari nimellä kulkevan uutuusosan käsikirjoitus tiimi pistettiin Tuhon Aikakauden jälkeen kokonaan uusiksi. Ken Nolanin Black Hawk Down, ensimmäisestä Iron Man ja Punisher: War Zone elokuvista tutun kaksikon Art Marcumin ja Matt Hollowayn toimesta. Kolmesta ensimmäisestä Transformers elokuvasta tutut näyttelijät Josh Duhamel ja John Turturro palaavat tuttuihin rooleihinsa Mark Wahlbergin rinnalle.

Optimus Primen (Peter Cullen) lähdettyä etsimään kotiaan Cypetronia ja vastauksia avaruuden syöväreistä törmääkin hän ikävään luojaasa Quintessaan (Gemma Chan). Optimuksen ollessa kateissa ihmisten ja transformersien välinen kitka on muuttumassa täydelliseksi kaaokseksi. Mekaanikko Cade Yeager (Mark Wahlberg) piilottelee muutamia Autobotteja verstaallaan nuoren apulaisen Izabellan (Isabela Moner) kanssa. Eversti Lennox (John Duhamel) yrittää pitää ryhmänsä kanssa tilanteen vielä jotenkin kasassa. Syrjäisellä kartanolla asuva historiantutkija Sir Edmund Burton (Anthony Hopkins) on saanut selville, että transformersien historia maapallolla yltää aina Kuningas Arthurin (Liam Carrigan) ajalle ja tietyt tahot ovat tietäneet tästä alusta asti. Samaan aikaan Optimus Prime ilmestyy kuvioihin takaisin.

Transformers: Viimeinen Ritari on älytön ja lapsellinen, mutta juuri tämän vuoksi harmittoman viihdyttävä toimintarymistely, joka toimii kaveriporukalla tai kesäpäivän ajatusten nollaajana ja on tämä huomattavasti toimivampi paketti kuin Tuhon Aikakausi. Jos aijemmat Transformers elokuvat tai ylipäätänsä Michael Bayn tyyli aihettavat päänsärkyä tämä kannattaa kiertää jälleen kaukaa. Transformers: Viimeinen Ritari muistuttaa teemaltaan ja toteutukseltaan yllättävänkin paljon Transformers: Dark of the Moon elokuvaa. Tälläkin kertaa historiallisia faktoja sekoitetaan tarinan sekaan viihdyttävän onnistuneesti. Visuaalisesti Transformers: Viimeinen Ritari on melkoinen sinfonia hävitys. Jos viime kesän Independence Day: Resurgence tarjosi muutaman täysin älyttömän maailmanlopunjakson. Michael Bay vie vieläkin muutaman asteen korkeammalle. Tuhoutuneen Cypetronin ja maapallon välisestä yhteentärmäyksestä Michael Bay maalaa muutaman huikean hienon lopunajan näkymän. Finaalin todellinen ”maailmojen sota” viedään eeppistäkin eepisempiin mittoihin.

Ken Nolanin, Art Marcumin ja Matt Hollowayn käsikirjoittama tarina ei hirveästi jarruttele vaan etenee kuin mikäkin vauhtiraina täynnä järjettömyyksiä. Tarjoten muutaman osuvankin juonenkäänteen historiankulusta. Hahmot itsessään ovat jälleen melko yksipuolisia mikä kylläkin jälleen toimii tälläisessä tarinassa jonka pääosissa on kerrostalon korkuiset robotit. Michael Baylle tyypilliset asiat armeijan erilaisten laitteiden esittely, räjähdykset ja hidastukset ovat mukana enemmän kuin näkyvästi. Huumorinpoikanen toimii muutaman läpän verran, mutta hieman se alkaa itseään toistamalla nakertaa tehoja hommasta.

Mark Wahlberg hoitaa tonttinsa kohtuullisen toimivasti. Anthony Hopkinsin tehtäväksi jää rupatella historiasta ja kahden maailman törmäämisestä mukavia. laura Haddockin tutkijaprofessorin harteille jää katsella kauhistunut ilme tapahtumia sivummalta. John Turturro ja Stanley Tucci tuovat hommaan hieman hilpeyttä agentti Simmonsin ja melkein koko selkkauksen liikkeelle pistävän Merlinin rooleissa. Josh Duhamel tekee perusvaihteella eversti Lennoxin roolin. Peter Cullenin (Optimus Primen), Frank Welkerin (Megatronin), Eric Aadahlin (Bumblebeen), John Goodmanin (Houndin) ja Ken Watanaben (Driftin) tuttujen robottien ohella Jim Carter tuo tarinaan oman lisämausteensa historiaa nähneenä Cogman robottina. Gemma Chanin Quintessa jää melko tavanomaiseksi kostoa ja hävitystä kylväväksi pahisolennoksi.

Kokonaisuutena Transformers: Viimeinen Ritari on melkoisiin mittoihin kasvava megailotulitus Transformersia kaikilla herkuilla.

Arvosteltu: 24.06.2017

Lisää luettavaa