Marisa Tomei pitää itsensä hienosti kasassa päättömästi ennustukseen uskovana Faithina.

24.6.2011 07:34

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Only You
Valmistusvuosi:1994
Pituus:104 min

Tässä rainassa unelmahöttöä piisaa kuin Venetsiassa vettä. Faithin (Tomei) sormeen on juuri pujotettu pienen jäävuoren kokoinen timanttisormus. Kaikki vaikuttaisi olevan päällisin puolin hyvin; neidolla on edessään mukava tulevaisuus jalkalääkärin nättinä vaimokultana. Mutta sitten iskee kohtalo peliin. Runsas viikko ennen häitä Faith ottaa vastaan puhelun mieheltä, joka kutsuu itseään Damon Bradleyksi. Morsio jättää häävalmistelut oitis ja säntää Damonin jäljessä Italiaan asti. Tämä kaikki vain siksi, että Faith uskoo vakaasti lapsuutensa ennustukseen. Sen mukaan Damon Bradley -nimi liittyy vahvasti hänen kotaloonsa.

Olisi väärin väittää, että Tähtiin kirjoitettu ei höttöisessä romanttisuudessaan olisi viihdyttävä elokuva. Mutta se on viihdyttävä vain niille, joiden sisintä romantiikannälkä kalvaa kuin epäsopiva kenkä kantapäätä. Lajityypin perinteiset kuviot ovat tässä elokuvassa vahvoja. Löytyy mm. hupsua sähellystä. Se ilmenee häähulluutena, joka räjähtää käsiin, kun morsioparka ei tajua halunneensa jo pidempään erota miesystävästään. Lisäksi on keskiluokkaisen unelman tavoittelua (koti, perhe…) ja tunteiden kuohahtelua puolin ja toisin, kun unelmaparin yhteiset sävelet eivät olekaan heti selvät.

Kuten tämän lajityypin leffoissa usein, myös Tähtiin kirjoitetussa katsojan pitää uskoa satua, jotta hän voisi todella pitää elokuvasta. Ei saisi antaa häiritä, että opettajana toimiva Faith kuulostaa enemmän puppusanageneraattorilta kuin kansankynttilältä. Eikä senkään pitäisi antaa vaivata, että hän kirmaa tuloihinsa nähden liian kalliissa kengissä pitkin mukulakivikatua ja on vieläpä hukata ne.

Faith on sanalla sanoen höppänä. Marisa Tomei pitää silti itsensä hienosti kasassa päättömästi ennustukseen uskovana naisena. Hän jopa onnistuu lämmittämään katsojan puolelleen, kun jonkun muun käsittelyssä Faithin voisi helposti kuvitella näyttäytyvän kamalana kanana.

Naispäähenkilön ollessa jokseenkin pehmopäinen, ei ole ihme, että miespääosassa on vaikeaa. Faithin tielle tupsahtavaa hurmaavaa kenkäkauppiasta esittävä Robert Downey Jr. on roolissaan ajoittain hukassa kuin kimalainen tyhjässä pullossa. Tomei kyllä saa uskoteltua katsojalle hahmonsa sydämen sykkivän Damonille, mutta Downey Jr. näyttää tunnustavan rakkauttaan kuin seinälle neidon takana. Heidän kemiansa osuvat parhaiten yksiin, kun Downey Jr. pääsee hänkin koheltamaan.

Kuten sanottua, Tähtiin kirjoitettu on melkoista lööperiä. Elokuvana se on silti kiinnostava todiste tähtiensä kyvyistä näiden nuoruudenvuosilta.

Arvosteltu: 24.06.2011

Lisää luettavaa