Löytyy leffasta pieniä vikoja, mutta muuten kyseessä on vahvinta Spielbergiä.

22.4.2006 22:49

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:Munich
Valmistusvuosi:2005
Pituus:164 min

Spielberg on uransa aikana tarjoillut meille filosofisia jaaritteluja sci-fielokuvien muodossa, antanut meidän kokea kevyitä seikkailu elämyksiä ja tehnyt visuaalisesti upeita sentimentaalisia historiaa hyväkseen käyttäviä draamoja. Herran uusin edustaa viimeistä ilman sentimentaalisuutta. München on raadollinen kuvaus kostosta. Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 tapahtuneen verilöylyn jälkipuintia kuvaava elokuva satuttaa ja lyö katsojaa suoraan kasvoille. Elokuvallisesti moitteetonta työtä edustava filmimöhkäle on jännittävä ja ajatuksia herättävä teos, jossa ei ole ollenkaan mukana sentimentaalisuutta tai muita Spielbergin elokuvallisia kikkoja. Ohjaajan maailmankuva on kuitenkin yhä ennallaan.

Elokuva kertoo tapahtuman jälkeisistä tapahtumista Israelin palkkaamien palkkamurhaajien kautta. Jos joku ei tiedä, mitä tuolloin tapahtui, niin palestiinalainen terroristijärjestö kaappasi 11 israelilaista urheilijaa, jotka räjäytettiin myöhemmin lentokentällä. Israel palkkaa viisi miestä tappamaan 11 palestiinalaista. Eikä homma ole todellakaan helppoa.

Spielberg on katkera juutalainen. Hän on selvästi katkera juutalaisille tehdyistä hirmuteoista. Kyllähän sen ymmärtää ja siihen on erittäin hyvät syyt, mutta elokuvan kannalta se on pahempi juttu, sillä elokuvan ajatusmaailma ei saisi olla mustavalkoinen. Tällä kertaa hän ei onneksi kerro itse tapahtumasta, vaan koston oikeutuksesta. Tämä kerrotaan selvästi juutalaisten palkkatappajien näkökulmasta, joten palestiinalaisten teko ei saa ollenkaan ymmärrystä. Onneksi Spielberg keskittää elokuvansa koston oikeutuksen miettimiseen ja näyttämään väkivallan sekä koston vaikutuksen ihmismieleen. Tässä elokuva onnistuu hyvin. Ainoa miinuspuoli on pienoinen haukotteluvaihe keskellä, mutta muuten München on vaikuttava annos elokuvataidetta, jota Hollywoodn satusetä osaa sittenkin luoda.

Sävyt ovat synkkiä ja loppupuolella katsoja ajetaan ahdistavaan tilaan päähenkilön tavoin. Hienot näyttelijäsuoritukset ovat olleet aina Spielberg-pläjäysten parhaita puolia. Australialainen koomikko Eric Bana, tuleva Bond-tähti Daniel Craig, nouseva ranskalaistähti Mathieu Kassovitz, Rome-sarjasta tuttu Ciarán Hinds ja vaikka minkä maan leffassa esiintynyt Hanns Zischler vakuuttavat Israelin palkkaamana palkkamurhaajaviisikkona. Nämä miehet tulkitsevat hienosti tavallisia Israelin kansalaisia, jotka tekevät tavallista rehellistä työtä. Jokainen näistä tulkitsee hienosti tällaisen tilanteen aiheuttamaa tunnekuohua. Varsinkin karismaattinen Craig ja persoonallinen Zischler vetävät hienot roolisuoritukset.

Löytyy leffasta pieniä vikoja, mutta muuten kyseessä on vahvinta Spielbergiä sitten Schindlerin listan. Historiallisena elokuvana tätä ei kannata katsoa, vaan tiukkana jännitysdraamana, joka kertoo kostosta. Raadollinen ja satuttava elokuva, jossa ei ole visuaalisesti mitään vikaa. München on varmasti vielä seuraavallakin katsomiskerralla yhtä antoisa ja ajatuksia herättävä kokonaisuus. Kevyttä viihdettä etsiskelevät valitkoon jonkun muun pätkän. Spielberg on yliarvostettu, mutta kun hän onnistuu, niin hän onnistuu sitten kunnolla.

Arvosteltu: 22.04.2006

Lisää luettavaa