Liikkuessaan tutulla satumaaperällä Shrek onnistuu kääntämään useat perusoletukset ylösalaisin.

27.10.2004 22:49

Arvioitu elokuva

Alkuperäinen nimi:Shrek
Valmistusvuosi:2001
Pituus:90 min

Vuonna 2001 valmistunut Shrek ei itse perustaltaan poikkea paljoa muista (nyky)animaatioista: jälleen tähtenä häärii sympaattinen hahmo (vihreä jätti nimeltä Shrek), pelastettava prinsessa (Fiona) ja sankarin matkassa kulkeva läppää heittävä vempula (leffan hölösuu aasi). Silti mukana on mukavasti viitteitä ja vihjailuja muiden satukulttuurien suuntaan sekä satuun sopivaa jylhää musiikkia animaatiota tukemaan. Lisäksi liikkuessaan tutulla satumaaperällä Shrek onnistuu kääntämään useat perusoletukset ylösalaisin.

Stoorissa siis Farquaad, Dulocin katala lordi, pistää kovan kuoreen omaavan, mutta herkän, Shrekin prinsessaa pelastamaan, kun omiin housuihin kipittää jänis. Parivaljakko Shrek & Aasi käyvät matkaan kohti lohikäärmeiltä ja rikkikaasuilta löyhkäävää vankilinnaa. Yksi leffan nerokkaimmista oivalluksista on sotkea satumaailman täydellisyyteen kupruja: entäs jos se unelmien prinssi ja prinsessa eivät olekaan satuhahmonomaisia perfektejä olentoja?

”Olet jätti!?!”
”Aah, odotitkos prinssi rohkeata?”
”Ei sinun pitänyt olla tuollainen!?!”

Myös Shrekin ulkokuoreensa ja suolle piilouttautuminen ovat inhimillisyyttä animaatiokasvoille tuovia vetoja. Aasi on sitten leffan sovittelijahahmo, jollaista poliitikkojen kabineteisssakin kaivattaisiin. Niin puhe- kuin sovittelijataidoiltaan.

Shrek ei ole puhtaasti lasten leffa dialogiltaan. Tämä on monesti tuttu seikka animaatioille: osa heitoista ei aukea lapselle, eikä toki ole tarkoituskaan. Lapsille riittää jo jättien ja hassujen eläimien kansoittama satumaailma. Varmasti myös monelle leppoisaa viihdettä hakeville, mutta eipä Shrekin taidokas kikkailu ole pahitteeksi heillekään.

Dubbaus hieman haittaa menoa, mieluummin tätä olisi kuunnellut Mike Myersin ja Eddie Murphyn äänten avittamana. Mutta näinkin Shrek on tavallista satutarinaa piikikkäämpi (ja vihreämpi). Eelsin My belowed monster – biisi on ainakin allekirjoittaneelle näppärän leffan (musiikillinen) kohokohta. Lastenkirjailija William Steig ansaitsee kumarruksen taustalähteenä toimineesta kirjastaan ja taitava ohjelmointiporukka tuo elon Steigin nurinkuriseen maailmaan.

Arvosteltu: 27.10.2004

Lisää luettavaa