Kulttiklassikko ja jokaisen vähänkin elokuvia arvostavan ihmisen pakkonähtävyys.

19.10.2004 18:20

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Natural Born Killers
Valmistusvuosi:1994
Pituus:117 min

Oliver Stone ohjasi Quentin Tarantinon tarinaan perustuneen elokuvan Syntyneet tappajiksi, jonka taustalta paistaa Tarantinomaisuus, mutta joka on vahvasti päällystetty Stonemaisella satiirilla ja täysin pähkähullulla ohjauksella.

Mickey (Woody Harrelson) ja Mallory Knox (Juliette Lewis) ovat USA:n tunnetuin ja suosituin (!) sarjamurhaajapari. Kolmessa viikossa parivaljakko tappaa 52 ihmistä pitkin Amerikan manteretta jättäen aina yhden ihmisen henkiin, jotta tämä voisi kertoa eteenpäin tapahtuneista verilöylyistä. Yli-innokas tv-juontaja Wayne Gale (Robert Downey Jr) tekee ohjelmaa, joka esittelee Mickeyn ja Mallroyn veritekoja. Piakkoin murhaajista tulee maailman ykkösjulkkiksia, jotka tunnetaan aina Japanissa asti.

Huhujen mukaan Stonella ja Tarantinolla tuli riitaa, koska Tarantinon mielestä Stone pilasi elokuvan. Täytyy sanoa että Tarantinon ohjauksessa leffasta olisi varmasti tullut täysin erilainen, mutta ei Stoneakaan voi huonoksi sanoa. Stone luo elokuvaansa todella omituisen visuaalisen ilmeen, joka lyö ällikältä vielä tänä päivänäkin. Kaikki leffassa nähdyt kamerakikkailut on varmasti nähty nykyään tuhansiin kertoihin, mutta aivan samanlaiseen tuntumaan ei silti ole päästy, puhumattakaan leffan satiirisesta osuudesta. Stone esittää rikolliset hulluina, poliisit vähintään yhtä hulluina ja median kaikkein hulluimpana. Kenellekkään ei jää epäselväksi mitä tässä leffassa morkataan. Pituutta leffasta olisi voinut karsia hieman pois, mutta hirveän puuduttavaa oloa ei leffa nykyisillä pituuksillansakkaan tuota, ehkä lopussa on hieman turha kikkailua. Loppujenlopuksi Stone hoitaa kuitenkin ohjaajan hommansa täyden kympin arvoisesti.

Hahmot ovat leffassa varmasti se kaikkein Tarantinomaisin elementti. Ketään leffan hahmoista ei voi sanoa kovinkaan terveeksi. Oikeastaan hahmot ovat äärimmäisen sairaita sekopäitä, eivätkä yleensä mitenkään erityisen hauskoja. Hahmojen psykoottisuutta tukee vielä asialleen omistautuneet näyttelijät, jotka hyppivät tasajalkaa ylinäyttelemisen hämärillä rajamailla. Tietty kahjous kuuluu silti leffan miljööseen, joten ylinäytteleminen ei pääse juurikaan häiritsemään. Pääosassa nähtävät Woody Harrelson ja Juliette Lewis vetävät roolinsa paremmin kuin hyvin. Molemmat näyttelijät saavat rakennettua hahmoistaan oikeasti pelottavat murhaajat. Sivuosista parhaiten jää mieleen mainion roolin tekevä Tom Sizemore. Melkolailla kaikki näyttelijät tekevät kiitettävää, tai ainaki hyvää jälkeä. Tommy Lee Jones tuntui välillä olevan hieman pihalla, mutta ei pistänyt silti suuremmin silmään.

Veri lentää melkoista tahtia, eikä leffa varmasti sovi heikkohermoisille. Väkivalta ei kuitenkaan ole Natural Born Killerssin päätarkoitus, kuten moni leffaa näkemätön voisi olettaa. Gore-friikeillekkin on silti silmänruokaa ihan tarpeeksi. Natural Born Killers on hyvin toimiva, tekijöidensä näköinen, kuuloinen, kuin tuntuinenkin leffa. Jokainen osa-alue hoidetaan vankalla ammattitaidolla ja vain muutamat pikkumokat miinustavat sen yhden tähden täydestä viidestä. Tästä huolimatta leffa on kulttiklassikko ja jokaisen vähänkin elokuvia arvostavan ihmisen pakkonähtävyys.

nimimerkki: Siperia Jones

Arvosteltu: 19.10.2004

Lisää luettavaa