Kubrickin uraan mahtuu moninaisia elokuvia ja Tohtori Outolempi on niistä oudoimpia.

10.11.2007 13:45

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
Valmistusvuosi:1964
Pituus:93 min

Yhdysvallat pitää jatkuvassa toimintavalmiudessa isoa joukkoa B-52-lentokoneita valmiina hyökkäämään Neuvostoliittoon mukanaan lasti atomipommeja. Kenraali Jack D. Ripper (Hayden) lähettää käskyn koneille hyökätä ja laittaa tukikohtansa lukkoon. Hän samalla vangitsee kuivakan RAF:n tarkkailijan Lionel Mandraken (Sellers) ja selittää tälle motiivejaan. Toisaalla kenraali Buck Turdigson (Scott) saa käskyn mennä sotahuoneeseen missä presidentti Merkin Muffley (Sellers) haluaa kuulla mitä on tekeillä. Huippusalaiseen sotahuoneeseen kutsutaan vielä suurlähettiläs de Sadeski (Peter Bull), jolla on epämiellyttäviä uutisia: Tuomiopäivän Laite mitä ei voi pysäyttää. Atomiaseiden erikoisasiantuntija Tohtori Outolempi (Sellers) taas suhtautuu asiaan varsin innostuneesti. Lisätään soppaan vielä kohdetta vääjäämättömästi lähestyvä B-52, jota komentaa teksasilainen majuri ’King’ Kong (Pickens) omalla rennolla tavallaan.

Kubrickin uraan mahtuu moninaisia elokuvia ja Tohtori Outolempi on niistä oudoimpia. Sen aihe on äärimmäisen ankaraa Kylmän Sodan vakoilutrilleriä, mutta se ottaa aiheensa mustalla huumorilla. Peter Sellers kolmoisroolissaan taas toimittaa sitä toisenlaista huumoria.

Näyttelijät vetävät uskomatonta showta vaikka perfektionistinen Kubrick käyttikin erilaisia kieroja menetelmiä saadakseen haluamansa suoritukset. Sterling Hayden vainohulluna kenraali Ripperinä aiheuttaa pelottavaa huumoria täysin yliampuvassa vainohulluudessaan ’kommarijuonien’ suhteen. Karmea ajatuskin että moinen mielipuoli on niin vastuullisessa asemassa. George C. Scottin kunnollisempi, joskin epäluuloinen kenraali Buck Turdigson taas koheltaa myös ympäriinsä. Erityisen hurja on värikkäästi esitetty kuvaus matalalla lentävästä B-52:sta, mikä kylläkin vaihtuu vakavampaan kun Buck muistaa mistä on kyse. Kolmoisroolia vetävä Peter Sellers on kolme hyvin erilaista tyyppiä. Lionel Mandrake on peribrittiläisen leppoisa ja onnekseen myös huomaa kenraali Ripperin hulluuden. Eihän välittömästi uhkaavan ydinsodan edellä kuulla siviililähetystä. Presidentti Muffley taas pysyy harkitsevaisena ja tarkkana kaiken vainoharhaisuuden ja intomielisyyden keskellä ollen huomattavasti erilainen rooli. Kolmoisroolin huipentuma on rullatuolissa istuva, mustan hanskan verhoaman oikean käden pakkoliikkeistä kärsivä, hullu natsitiedemies Outolempi, joka suhtautuu maailmanloppuun ilmiselvästi kiihottuen. Välissä intomielisen tiedemiehen muisti pätkii pahasti aiheuttaen vain lisää komediaa. Viimeisenä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä on mainittava Slim Pickensin koomisesta elokuvasta tietämätön suoritus majuri ’King’ Kongina. Kong miehistöineen tekee sen mitä käsketään tietämättömyyden vallitessa.

Kokonaisuutena Tohtori Outolempi on äärivakavasta aiheesta tehty äärimmäisen satiirinen elokuva. Loistavat roolit ja erinomaisen kiero käsikirjoitus takaavat että Tohtori Outolemmen riemastuneesti huutama ”Mein Führer! I can walk! ” jää mieleen. Puhumattakaan majuri ’King’ Kongin rodeoratsastuksesta atomipommilla. Elokuva on loistava ja täynnä runsaasti erilaista huumoria joka lähtee jo nimistä.

Arvosteltu: 10.11.2007

Lisää luettavaa