Köyhäin häröilystä ei optimismia puutu, ohjaajana häärii Raidista tuttu Tapio Piirainen.

20.7.2005 22:46

Arvioitu elokuva

Näyttelijät: ,
Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Siivoton juttu
Valmistusvuosi:1997
Pituus:100 min

Vaimo jättää. Bisnekset kusevat. Leipäjonossakin tulee turpaan. Optimismi ja elämänilo eivät ole ensimmäiset sanat, jotka tulevat mieleen moisista koettelemuksista. Mutta R. Vekkilä se vain on niin kova mies, että löytää auringonsäteet vaikka täydellisestä pimeydestä.

Siivoton juttu on suomalainen tv-leffa, joka rohkeaa olla oma itsensä koko kestonsa ajan. Umpipökkelö junttihuumori täyttää ruudun, kun suomalainen luuserikaksikko Vekkilä & Kokki aloittaa lentokoneenpesufirmansa 5000 markan budjetilla. Ja pesumasiina on toki ruotsalaista laatua.

Täytyy myöntää, että Suomileffan saralla ei ole tarvinnut kertaakaan aiemmin hörähdellä yhtä monesti. Mutta kun pojat jäävät tullissa kiinni pesuaineen salakuljetuksesta, meinaavat tukehtua viiteen pullapalaan tai tarjoavat palveluksiaan lentoemännille, niin eihän siinä muuta voi kuin nauraa. Ja kovasti.

Lehtisen Kaitsu on aina ollut loistava, eikä poikkeusta tule näin mainion pätkän kohdalla. Koivulan Pera on tutumpi töllömainoksista, mutta hyvin hän kulkee suu supussa kuten suomalaisen jöröjukan täytyykin. Sivuosissa on iso joukko muita kotimaisia tähtösiä. Esimerkiksi Risto Kaskilahti jättijuttuja hankkivana reportterina ja Mari Vainio em. lentoemäntänä.

Siivoton juttu on loistava tekele Suomen kovimman lamakauden päättymisen ajoilta. Suhdanteet ovat jo kääntyneet nousuun, ja niinpä sangen rankalle aiheelle on tohdittu piruilla avoimesti. Köyhäin häröilystä ei optimismia puutu, ja ohjaajana häärii Raidista tuttu Tapio Piirainen. Piirainen – Lehtinen –parivaljakon ystäville on luvassa erittäin makoisia hetkiä. Legandaarisen Katsastus –leffan ystävät voivat myös samaistua näiden ”pisnesmiesten” juntteiluun.

Arvosteltu: 20.07.2005

Lisää luettavaa