Kiehtova, hämmentävä ja ahdistava tutkielma seksuaalisuudesta.

15.11.2009 16:37

Arvioitu elokuva

Näyttelijät: ,
Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Eyes Wide Shut
Valmistusvuosi:1999
Pituus:150 min

Eyes Wide Shut (1999) ei ollut pelkästään perfektionistisen Stanley Kubrickin viimeinen ohjaustyö. Se oli myös miehen kiihkeätempoisin elokuva ja tabuja rikkova tutkielma seksuaalisuudesta, salaisen intohimon ja seksuaalisen suvaitsevaisuuden rajojen ylittämisestä. Kubrick pukee sanomansa pariskuntaan, jonka kulissimaisen avioliiton sisällä piilee synkkiä, seksuaalisen tyydyttämättömyyden synnyttämiä ajatuksia. Tom Cruise esittää vaurasta, moitteettoman ja huolitellun ulkonäön omaavaa lääkäriä Billiä. Bill on hyväkäytöksinen seurapiirieläin ja glamourmagneetti, jonka elämä näyttäisi ulkopuolisen silmin täydelliseltä. Billillä on seksikäs ja puoleensavetävä vaimo, Alice (Nicole Kidman), joka nauttii elämästään rikkaan miehensä ja 7-vuotiaan tyttärensä kanssa. Tässä kohtaa Kubrick lyö pöytään sävähdyttävimmän valttinsa. Hän piilottaa synkimmät seksuaalifantasiat tavallisen ja viattomalta vaikuttavan pariskunnan kiiltävän ulkokuoren sisälle. Eräiden juhlien jälkeen Alice pamauttaa koko huolettoman luksuselämäharmonian suoraan roskikseen toteamalla miehelleen, että on ajatellut pettämistä ja syrjähyppyä useamman kerran varsinaiseen toimintaan kuitenkaan ryhtymyttä. Pelkkä tabun rikkominen ja kielletyn kokeilu saa Alicen vaipumaan kiihottavien mielikuvien valtaan ja luo häneen kuin täysin uuden persoonan. Raivonsa hämmennykseen ja hillittyyn käytökseen verhoava Bill päätttä ei ole uskoa vaimonsa muutosta. Kostaakko vai hyväksyäkö todellisuus ja jatkaa päivittäisen lihamurekeperhepäivällisen mutustamista puolityytyväisenä? Piinaavan kysymyksen varjolla Bill ajautuu mitä omituisempiin tilanteisiin, jossa hänen seksuaalinen lojaalius joutuu koetuksella ja mielen sisään kätkeytyneet, pelottavat fantasiat ottavat yliotteen…

Ei ihme, että Eyes Wide Shut on Kubrickin kiistelltyin ja parjatuin teos. Olipa kyse sitten ahdistavan synkkäsävyisestä seksuaalisuudesta tai länsimaisen seksuaalikulttuurin punnitsemisesta, Kubrick saa luotua katsojaan elokuvallaan äärimmäisen aseistariisumisen ja alastomuuden tunteen. Onko seksuaalifantasioiden suvaitsevuudella ja hyväksyttävyydellä oma rajansa? Limitti, jonka yli menevät ajatukset ovat itsessään häiritsevän pervoja ja kiellettyjä. Voiko ihmisiä luokitella fantasioiden tai seksuaalisten mielihalujen perusteella? Kubrickin joutsenlaulu on tyypillisesti ironinen; vastauksia kysymyksiin ei saatu eikä varmaan tulla saamaan koskaan.

Eyes Wide Shut on jäntevän kerronan ja vahvaeleisen näyttelyn sävyttämä elämys. Nicole Kidman omistautuu haastavaan rooliin täysin kropallaan ja elkeillään. Melkeinpä puolet elokuvasta alasti esiintyvä Kidman joutui henkisesti raskaaseen rääkkiin; hänen täytyi olla samaan aikaan viettelevä, seksikäs ja kiihottava, mutta myös särkyneen identiteetin takaa paljastuva epävarma persoona. Hänen roolihahmonsa Alice ei saa tarpeeksi tyydytystä himoihinsa ja ajautuu tuuliajolle fantasioidensa kanssa. Hän on päivisin kiltti, pullantuoksuinen kotiäiti, joka auttaa tytärtään koulutehtävissä ja joululahjojen valinnoissa. Öisin hän on kuin saalistaja. Aina vain lisää janoava tyydyttymätön sielu, jonka halut käyvät kerta kerralta tummemiksi ja ehkäpä jopa väkivaltaisemmiksi.

Jos Kidman onnistuu vakuuttamaan, sen tekee myös Cruise. Tyypilliseen yksi-ilmeiseen koukkunokkailuun ja ethanhunt-akrobatiaan jämähtänyt Cruise on kuin eri persoona tuodessaan paksulompakkoisen lääkärimiehen ahdistuksen julki. ”Miksi vaimo janoaa lisää, vaikka olen komea, rikas, hyvätapainen, rehellinen ja kiltti perheenisä?” Arkipäiväinen kysymys on voinut käydä monienkin suomalaismiesten mielessä ja juuri sen takia se on Kubrickin otteissa erittäin piikittelevä ja vastaukseton. Tutkimattomia ovat ihmismielen tiet. Cruise esittää vakuuttavasti Billiä, joka naiset naulitsevaan kestohymyyn turvauten joutuukin todenteolla miettimään omia, piileskeleviä fantasioitaan ja niiden inhimillisyyttä. Onko oikein haaveilla absurdeista joukko-orgioista, joihin on itse luonnollisesti osallistunut?

Kubrick sekoittaa täydellisesti todellisuuden ja haavemaailman, realismin ja silmälummeen. Loppujen lopuksi katsoja ei tiedä, mikä on totta ja mikä unenomaista fantasiaa? Elävätkö päähenkilöt fantasiassa ja haaveilevat vain todellisuudesta vaiko toisinpäin? Sitäpä saakin miettiä ihan urakalla. Eyes Wide Shut on kiehtova, hämmentävä ja ahdistava kertomus ja tutkielma seksuaalisuudesta ja sen rajattomasta aihepiiristä. Se on myös katsojaa piinaava koettelemus, jonka mukaan ihmisten ainoa päätehtävä on nussia, nussia ja nussia. Totta vai ei? Sitä on hankala sanoa ja jokaisella on luonnollisesti oma kantansa asiaan, mutta yksimielisiä ollaan ainakin siitä, että Kubrickin ura päättyi yhteen herran parhaimmista mestariteoksista.

Arvosteltu: 15.11.2009

Lisää luettavaa